Șeful Senatului propune o declarație prin care Parlamentul să-și reafirme supremația politică față de toate celelalte instituții publice. Legislativul consideră neconstituționale judecățile președintelui și ale CSM la adresa acțiunilor Guvernului.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a propus, în ședința de luni a conducerii Parlamentului, introducerea pe ordinea de zi unei declarații, pe care plenul să o adopte. 

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu a introdus declarația pe ordinea de zi, dar i-a promis lui Tăriceanu, că va intra data viitoare, scrie, pe Facebook, deputatul USR Cristian Ghinea. 

În declarația propusă de liderul Senatului, se precizează că decizia CCR din 8 februarie, care a stabilit că nu există un conflict juridic de natură constituțională între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale, ”trebuie să pună capăt o dată pentru totdeauna acțiunilor concertate de subminare a rolului și prestigiului Parlamentului ca instituție centrală a democrației și organ reprezentativ suprem al națiunii noastre”.

”Parlamentul nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiția de spectator al unor decizii politice ce se iau după criterii netransparente de către persoane care nu și-au câștigat prin vot dreptul de a decide. Prin această declarație, Parlamentul își reafirmă supremația politică față de celelalte instituții publice și se arată decis să-și exercite cele trei funcții fundamentale cei îi revin prin Constituție", se mai arată în document.

Parlamentul, singurul reprezentant constituțional al întregii societăți

În declarație se mai precizează că ”modul direct de alegere a presedintelui Romaniei a indus impresia greșită că cel ales este primul reprezentant al națiunii, că ar fi un președinte absolut al românilor, mai legitim și reprezentantiv decât Parlamentul".

În realitate, potrivit declarației propuse de Tăriceanu, Legislativul ar fi ”singurul reprezentant constituțional al întregii societăți”.

Totodată, Parlamentul califică drept ”neconstituționale și inacceptabile” judecățile pe care șeful statului, Consiliul Superior al Magistraturii și reprezentanți ai Ministerului Public le formulează la adresa unor decizii și activități ale Guvernului.

”Asemenea acțiuni uzurpă ilegal și abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, în diferitele forme prevăzute de lege și de regulamentele camerelor, pentru activitatea sa”, conform declarației.

În documentul susține că părerile președintelui, ale CSM și ale Ministerului Public, ”oportune sau inoportune”, sunt ”opinii particulare și parțiale”.

 ”Opinia structurată și legală a societății românești este exprimată în mod legitim și cu exclusivitate de Parlament”, conchide declarația.