Contribuabilii nu au putut folosi majoritatea funcțiilor online din cauză că sistemul IT al Fiscului nu a funcționat corespunzător începând de joia trecută.

Ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat joi că sistemul IT al ANAF va avea o componentă de mentenanță și și-a cerut scuze față de toți contribuabilii care au avut neplăceri în ultima perioadă din cauza blocării acestui site.

„Este o situație pe care o știm cu toții de ani de zile. Din păcate, în zona de fisc toată partea de infrastructură IT este una foarte învechită, este una care creează blocaje. Nu are nicio legătură cu ceea ce am anunțat foarte clar și de care o să mă țin - acea reformă la nivelul fiscului pe zona de IT. Astăzi, s-a dat drumul la zona de site, s-a lucrat zi și noapte pentru a găsi o soluție, vom avea, să zicem, o componentă de mentenanță pentru a asigura și pe viitor, pentru că, știți foarte bine, astăzi nu există un contract de mentenanță și este alt motiv pentru care lucrurile s-au întâmplat în acest fel”, a declarat ministrul.

Nu cu mult timp în urmă, Ministerul de Finanțe arăta că, în urma reformei declarațiilor depuse de persoanele fizice, declarația unică va fi depusă exclusiv online, ceea ce va fi o adevărată aventură pentru toți contribuabilii dacă sistemul IT al fiscului rămâne la fel de nefuncțional ca în prezent. Ministrul promite însă că lucrurile nu vor rămâne așa.

„Vom anunța într-o săptămână sau două, maxim, și soluția finală pe care Ministerul de Finanțe o va decide în ceea ce înseamnă toată partea de IT în zona de fisc, pentru că, fără o reformă clară și o cale stabilită foarte bine și cu etape fixe, lucrurile nu se pot schimba. Fără un sistem IT performant lucrurile rămân așa cum sunt”, a spus Teodorovici.

Ministrul a transmis scuzele sale față de toți contribuabilii care în aceste zile au avut neplăceri pentru că sistemul IT al Fiscului nu a funcționat.