Prim-vicepreședintele CE a anunțat luni, în Comisia LIBE, că raportul MCV va fi publicat în noiembrie și va reflecta pașii înapoi făcuți de România în ultimul timp în lupta anticorupție.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European analizează luni seara, într-o ”ședință extraordinară”, situația din România, înaintea dezbaterii de miercuri din plenul Parlamentului pe tema statului de drept.

+++

Măsurile autorităților române în privința legilor justiției și a Codurilor penale au creat îngrijorări atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, mulți români se tem că modificările vor submina eforturile în lupta anticorupție, iar Comisia Europeană împărtășite aceste îngrijorări, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

El le-a reamintit membrilor Comisiei LIBE că legile Justiției au fost criticate de GRECO și de Comisia de la Veneția, dar Parlamentul român ”nu a dat semne să răspundă la observațiile făcute”.

Îngrijorări au stârnit și modificările la Codurile penale, care afectează capacitatea judecătorilor de a condamna corupția la nivel înalt și a procurorilor de a investiga faptele de corupție.

Totodată, el a subliniat că palmaresul bun al DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care ultimul raport MCV a fost pozitiv.

Timmermans a mai spus că Executivul european monitorizează cadrul juridic privind fraudarea banilor europeni prin modificările aduse legii Curții de Conturi.

Oficialul european a atras atenția că există riscul real ca România să facă pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție și a făcut apel la autoritățile de la București să regândească modificările aduse legislației din domeniu.

”Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție”, a mai spus Timmermans, adăugând că Executivul nu va ezita să aducă în fața instanței Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor din MCV.