Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Günther Krichbaum, a relatat discuția cu ministrul Justiției referitoare la candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

În cadrul vizitei la București de săptămâna aceasta, delegația Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, s-a întâlnit și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, care le-a spus că nu el a revocat-o pe Laura-Codruța Kovesi de la șefia DNA, ci președintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă au discutat și despre candidatura lui Kovesi la conducerea Parchetului European, deputatul german Günther Krichbaum a povestit ce a spus Tudorel Toader "textual": "M-aș bucura dacă ea (Kovesi) v-ar face și dvs ceea ce ne-a făcut nouă".  

 În opinia lui Krichbaum, Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis pentru numirea procurorului român.

"Competențele doamnei Kovesi sunt fără nicio urmă de îndoială, este practic predestinată pentru această funcție, și eu mi-aș putea imagina că Germania și Franța ar putea ajunge la un compromis și găsi o solutie de comun acord în favoarea candidatului român. Am adresat și o solicitare ministrului român al Justiției de a se situa și de a sprijini candidatul român pentru că este un candidat care are șanse, este candidat la o înaltă funcție europeană și ar ar fi practic oprit, puțin infrânat, de către propriii săi conaționali", a precizat Krichbaum, într-o conferință de presă la Ambasada Germaniei.

Din punctul de vedere al politicianului german, "tot ce a făcut de fapt doamna Kovesi a fost să lupte pentru statul de drept, a combătut corupția și merită tot sprijinul".

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag a mai declarat că ar fi trebuit să se vadă și cu ministrul de Interne, dar Carmen Dan a preferat să trimită un secretar de stat.

Ce spune Ministerul Justiției despre întrevedere

"Temele de discuție avansate de partea germană au făcut referire la reformele în domeniul justiției (independența justiției); rolul Direcției Naționale Anticorupție; efectele modificărilor Codului de procedură penală și ale legilor penale asupra cooperării în domeniul justiției și cel polițienesc în statele membre UE (mandatul european de arestare) și respectiv, punctul central al Președinției Consiliului UE: Europa valorilor comune", potrivit unui comunicat.

Tudorel Toader a subliniat faptul că activitatea Ministerului Justiției "se va înscrie într-un efort coerent de urmărire a obiectivului de consolidare a Uniunii Europene".

Totodată, în cadrul întrevederii de joi a fost evidențiat faptul că, "o politică europeană solidă în domeniul justiției va contribui la securitatea și creșterea economică în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri; principiile directoare rămânând aceleași, și anume: respect pentru valorile comune, drepturile și libertățile fundamentale și statul de drept; respect pentru diferitele tradiții și sisteme juridice ale statelor membre și continuarea consolidării încrederii reciproce între sistemele de justiție ale statelor membre.Întrevederea a  reprezentat o oportunitate de consolidare a relației de colaborare".