Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Republica Moldova a decis să-i retragă cetățenia moldovenească fostului președinte Traian Băsescu, informează Deschide.md.

Sursa citată mai precizează că decizia a fost luată la 4 ore după ce instanța stabilise amânarea cauzei pentru data de 14 noiembrie.

Motivul invocat a fost acela că CSJ "ar mai avea nevoie de timp" să studieze cazul. În câteva ore de la decizia de amânare, magistrații s-au hotărât să respingă recursul lui Trăian Băsescu și să mențină ca atare decizia anterioară a Curții de Apel.

Traian Băsescu și soția acestuia, Maria Băsescu, au obținut cetățenia moldovenească în anul 2016, dar președintele instalat atunci, Igor Dodon, a semnat un decret pentru retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu, nu și a soției sale.

În 2017, Băsescu a atacat în instanță decizia, iar pe 10 mai 2018, Curtea de Apel i-a dat dreptate lui Igor Dodon.

De asemenea, în ianuarie 2018, Judecătoria Chișinău a respins cererea fostului președinte, depusă împotriva lui Igor Dodon ca fiind neîntemeiată și constata că decretul prezidențial este legal. Băsescu a atacat atunci din nou decizia.