Iritat de insistențele PSD că guvernul ar „ascunde” Planul Național de Redresare și Reziliență, ministrul investițiilor și proiectelor europene promite social-democraților „acces fără precedent” la documente în lucru pentru un PNRR încă nefinalizat.

Într-o declarație de presă postată pe Facebook, ministrul Cristian Ghinea susține că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu „ascunde” PNRR, așa cum susțin șefi PSD, pentru că acesta nu este de fapt finalizat.

Mai precis, după cum rezultă dintr-un tabel atașat postării, nici măcar un capitol al planului nu este definitivat, reformele și investițiile fiind în diferite stadii de negociere cu Comisia Europeană, cu doar o săptămână înainte de data la care guvernul s-a angajat că va trimite PNRR la Comisie.

„Suntem în faza de lucru de dinaintea finalizării. Așa cum am explicat deja în mai multe comunicate de presă, MIPE dezvoltă componentele împreună cu ministerele de linie, avem discuții cu Comisia Europeană, primim comentarii, lămurim ce e de lămurit, negociem ce e de negociat și revenim cu o nouă iterație”, a menționat Cristian Ghinea.

„Tot acest proces are ca scop ca la momentul trimiterii OFICIALE să avem un document matur. Niciun alt stat membru al UE nu a publicat documente de lucru. Componentele extinse și anexele tehnice vor fi finalizate în cursul acestei săptămâni”, a adăugat ministrul, care a subliniat că cele mai multe state UE care și-au depus planurile au ales să nu publice variantele extinse ale componentelor nici măcar după depunerea oficială, ci au publicat doar sinteze.

Ghinea insistă însă că guvernul a fost transparent în procesul de elaborare a planului național, pe care l-a prezentat în Parlament, și pe care l-a discutat cu PSD (inclusiv săptămâna trecută, la guvern, împreună cu primul ministru) și cu alți actori politici și civici în cadrul consultărilor.

„Facem astăzi un gest de transparență fără precedent, dând acces la documente încă în lucru. Am invitat reprezentanții PSD să le citească la sediul ministerului, fiecare capitol în ultima iterație aflată în lucru cu Comisia Europeană”, a mai scris Cristian Ghinea.

Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că PSD va consulta planul. „Nu l-am văzut. Am anumite obiective din el, anumite finanțări. Nu știm care sunt granturi, care sunt împrumuturi. De mâine, specialiștii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene și acolo, împreună cu domnul ministru și cu specialiștii din minister vor avea acces la întregul plan, care este încă în negociere cu Uniunea Europeană”, a spus Ciolacu, la Antena 3.

El a apreciat că, în prezent, nu există o „viziune coerentă” în ceea ce privește PNRR și o corelare cu celelalte fonduri, atrăgând atenția asupra faptului că gradul de îndatorare al României riscă să crească.