Ministrul Justiției a declarat că la fel cum "justiția scârțâie din toate încheieturile" și la CSM "ceva scârțâie", precizând că atât timp cât Inspecția Judiciară este în subordinea CSM, are rezerve că instituția este total independentă.

"M-aș bucura dacă opinia publică ar întelege ce spuneam la debutul mandatului, faptul că în România justiția scârțâie din toate încheieturile. Trebuie resetată, readusă pe făgașul normal, în paramentri constituționali. Ce se poate înțelege de la CSM este că ceva scârțâie și acolo. Câtă vreme CSM adoptă regulamentul de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare, câtă vreme CSM trebuie să valideze rezultatele controlului Inspecției Judiciare, am mari rezerve asupra faptului că Inspecția Judiciară e cu adevărat independentă. (...) Părerea mea este ca Inspecția Judiciară că intre la Ministerul Justiției cu toate garanțiile de independență", a declarat luni seara, la Antena 3, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Referitor la eliminarea președintelui din procedura de numire a șefilor în justiție, Toader a dat vina pe MCV.

"Președintele este cel mai votat, dar cel mai politic. Noi suntem încă sub monitorizare MCV. Prima recomandare (din cadrul MCV) este instituirea unui mecanism transparent de numire a procurorilor de rang înalt. Din moment ce MCV ne recomandă să găsim o procedură transparentă, departe de ingerințele politice, înseamnă că e o problemă la nivelul actualei reglementări, pe care noi vrem să o îmbunătățim", a explicat Tudorel Toader.

În legătură cu opiniile referitoare la modificarea legilor justiției, exprimate public, ministrul Justiției susține că dispoziția procurorului Augustin Lazăr de a convoca procurorii din țară iese din cadrul atribuțiilor legale și constituționale.

Ministrul s-a referit și la refuzul procurorului-șef al DNA de a se duce la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009.

”CCR se va pronunța dacă cineva, indiferent de demnitate, poate să refuze o comisie parlamentară. În state cu democrație consolidată se prezintă în fața unei comisii și șefii de stat, pentru că sub jurămând au obligația de a spune adevărul. Eu aștept să văd dacă va fi sesizată CCR. (...) Dacă se va pronunța și va spune că a fost un conflict, vom înțelege și noi că nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este în afara legii. Cred că soluția nu poate fi decât de constatare a conflictului", a susțint Tudorel Toader.

Întâlnire cu Hans Klemm

Oficialul s-a referit și la întâlnirea de marți cu ambasadorul american, precizând că ea are loc la cererea lui Hans Klemm.

"Poate că este îngrijorat de faptul că (...) nu am propus sistemul cel mai democratic, din Statele Unite, prin care procurorul general este numit de către Senat. Și atunci, dacă este să spulberăm îngrijorarea, mă gândesc să propun și eu ca procurorul general din România să fie propus de către Senat, să avem o echivalență a procedurilor și să tindem și noi spre același standard de democrație", a spus Toader, conform Agerpres.