Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat joi că "Guvernul îi aparține prim-ministrului", și nu președintelui României sau Parlamentului, precizând că decizia premierului Viorica Dăncilă în cazul său este decisivă și o va respecta.

UPDATE 11.00 După întâlnire, Tudorel Toader a spus: "Voi rămâne la minister până când în MO apare numele noului ministru". 

"Am avut relații foarte bune cu fiecare intre cei trei premieri din Guvernele din care am făcut parte. Și cu domnul Grindeanu, și cu domnul Tudose, și cu doamna Dăncilă. Vă asigur de faptul că, cel puțin așa ne-am declarat, și după încetarea ministeriatului relațiile dintre mine și domnia sa vor fi aceleași", a mai declarat acesta.

Toader a mai precizat că se gândește până diseară dacă demisionează sau așteaptă să fie revocat.

"Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și pănă la sfârșitul zilei îi voi comunica, dacă până la sfârșitul zilei îi trimit cu nume și prenume demisia sau rămânem pe varianta punerii în aplicare a solicitării de revocare", a mai adăugat ministrul.

+++

UPDATE 10.20 Premierul Viorica Dăncilă și Tudorel Toader discută de aproape o oră la Palatul Victoria despre demisia acestuia. 

+++

"Există, sigur, Constituție, există o decizie, cred că 875, a Curții Constituționale din 2018, care spune că premierul are rolul decisiv în procedura de numire și de revocare a unui ministru. Pentru că eu v-am spus și dumneavoastră faptul că Guvernul îi aparține prim-ministrului, Guvernul nu-i aparține nici președintelui, nici Parlamentului. Sigur, că el e sprijinit de majoritatea parlamentară... Prin urmare, voința prim-ministrului nu că primează, este decisivă și o voi respecta", a declarat Toader la Ministerul Justiției, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnaliști de ce mai merge la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, în contextul în care aceasta a transmis către Cotroceni decizia de a-l remania, Toader a răspuns: "La momentul la care am stabilit că voi merge la 9,30, înțeleg că nu era trimisă la Cotroceni (cerere de revocare - n.r.) și am văzut și eu exprimări diferite, dar, încă o dată vă asigur, domnia sa mi-a spus textual: eu nu pot să vă cer demisia, dumneavoastră apreciați, vă gândiți și mâine ne întâlnim și îmi comunicați. În sensul acesta am stabilit să ne vedem la 9,30. Dacă într-adevăr a trimis la Cotroceni, sigur că demisia mea rămâne fără obiect".