Premierul Mihai Tudose a luat distanță de șeful PSD, Liviu Dragnea, nearătându-se prea entuziasmat de legile justiției și nici de sesizarea CCR în privința dosarului Belina. Nici Tudorel Toader nu vrea să aibă nimic de-a face cu sesizarea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că nu este abilitat să sesizeze CCR în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituțională între Executiv și DNA, ci Guvernul, președintele Senatului sau cel al Camerei Deputaților, el menționând că MJ a făcut "draft-ul" referitor la această sesizare, scrie Agerpres.

"În cadrul Guvernului, primindu-se această solicitare, această dezbatere, în mod firesc premierul s-a adresat Ministerului Justiției, ministrului Justiției să facă acel draft de posibilă sesizare. Ministerul Justiției l-a făcut, mai departe este problema decidenților, oricine poate sesiza - fie Guvernul, fie președintele Camerei Deputaților, fie președintele Senatului", a precizat Tudorel Toader, la Parlament.

Întrebat dacă a înaintat sesizarea premierului, Tudorel Toader a răspuns: "Eu nu am vorbit de la mine atunci în Guvern, am vorbit după draft".

***

Întrebat luni seara la Antena 3 de legile justiției, premierul Mihai Tudose a declarat că ar trebui trimise direct la Parlament, ”ca să nu ne mai chinuim”.

Referitor la Inspecția Judiciară, Tudose a spus că ”cel mai bine ar fi să fie un organism total independent”.

”Numai că nu poate să apară așa din spuma mării, cineva trebuie să o numească. E adevărat, în momentul în care cineva numește capătă o anumită autoritate asupra celor pe care i-a numit”, a mai spus premierul, adăugând că trebuie să existe un mecanism de control și chiar un ”o dublă cheie”, pentru a avea siguranța că unul ”nu o ia razna”, mai ales că s-au mai văzut cazuri.

Șeful Executivului a precizat că proiectele sunt la Ministerul Justiției, unde mai sunt așteptate niște avize, inclusiv de la Comisia de la Veneția, care se va întruni abia ”prin decembrie”.

Premierul a spus că este de acord cu răspunderea magistraților, dar ”nu în ideea de a le pune hăț”.

Sevil Shhaideh a solicitat sesizarea CCR în cazul Belina

Semnale ale conflictului cu Dragnea sunt și declarațiile premierului referitoare la cazul Belina.

Mihai Tudose a dezvăluit că ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a făcut o solicitare în acest sens, iar el a adresat-o ministrului Justiției, care ”a venit în ședința de guvern și ne-a prezentat faptul că a primit scrisoarea și că încearcă să elaboreze un răspuns”.

”De fapt, să încerce să vadă în ce măsură poate fundamenta un document către CCR, de atunci nu a mai venit cu răspunsul... Înțeleg că încă caută o încadrare a acțiunii”, a afirmat Tudose, adăugând că în ședință Tudorel Toader a venit și cu argumente pro și contra sesizării CCR pe motiv de conflict între instituțiile statului.

Întrebat dacă va trimite sesizarea la CCR după ce primește documentele de la Toader, Mihai Tudose a răspuns: ”Numai după ce văd care sunt argumentele. Îmi fac și eu evaluarea pentru că eu răspund de acest lucru”.  

Tergiversarea lui Toader

Pe 28 septembrie, ministrul Justiției anunța că până pe 2 octombrie va redacta sesizarea la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să decidă dacă procurorii au voie să ancheteze hotărârile de guvern.

În dosarul Belina este urmărită penal chiar Sevil Shhaideh, iar în cazul ministrului delegat Rovana Plumb procurorii au cerut încuviințarea Camerei Deputaților pentru a începe urmărirea penală.

DNA susține că înstrăinarea insulei Belina s-a făcut prin două hotărâri de guvern cu încălcarea Constituției României.

Luni după-amiază, Liviu Dragnea a susținut că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va depune la Curtea Constituțională sesizarea privind dosarul Belina, dar, o oră mai târziu, Tăriceanu a negat că s-ar fi luat vreo decizie în acest sens.