Noul ministru al mediului, Mircea Fechet, a găsit o explicație neașteptată pentru gradul ridicat de poluare din București.

"Principalele surse de poluare în Capitală sunt traficul, încălzirea rezidențială și, din când în când, arderi ilegale din proximitatea Bucureștiului. Așa cum am anunțat din prima zi, Ministerul mediului va lua în serios aceste fenomene și voi fi un dușman declarat al arderilor ilegale. Acestea sunt mai ușor de stăpânit, te duci acolo, stingi incendiul și rezolvi problema. Dar, când vorbim de încălzirea rezidențială, aici va trebui împreună cu Guvernul și primarul general să avem o discuție, întrucât încălzirea rezidențială generează foarte multă poluare", a declarat joi Mircea Fechet, la Forumul Virtual de Energie Verde, relatează Agerpres.

Fechet a susținut că unii bucureșteni încă folosesc lemnele pentru a se încălzi, la fel cum se proceda în urmă cu trei secole.

"Din păcate, dacă o să analizați clasamentul marilor capitale ale UE, Bucureștiul este printre puținele capitale sau poate singura unde încă există încălzire rezidențială cu lemne de foc, exact așa cum se întâmpla la 1700. În același fel se încălzesc o parte din locuitorii municipiului București și din zonele limitrofe, pentru că atunci când este poluare în București ea nu vine doar din municipiu, ci avem o aglomerare urbană ... Avem semnale de la cetățeni, de la Garda de Mediu și de la alte entități, care ne spun că nici măcar lemn nu se arde, ci alte materii, fie că vorbim de plastic, pal, ce anume mai reușesc bieții oameni să ardă și astfel să participe la disconfortul olfactiv și la poluare", a spus el.