Liberalii, reuniți miercuri seara la Vila Lac, s-au plâns de conducerea partidului sub Nicolae Ciucă și Lucian Bode. A doua zi, președintele partidului nu a vrut să comenteze criticile colegilor, dar nici nu a negat că ele ar fi existat.

Eurodeputatul Vasile Blaga s-a plâns că PNL-iștii au ajuns să fie "ospătarii PSD la guvernare" și că există "unii stâlpi mai cunoscuși decât miniștrii PNL", au transmis surse prezente la discuții.

Și Raluca Turcan a acuzat PSD că se comportă incorect cu liberalii, iar cei din urmă nu fac nimic în acest sens.

Joi, la finalul ședinței Biroului Politic Național, Nicolae Ciucă nu a negat criticile din ședința de la Vila Lac, dar nici nu a vrut să comenteze prea mult mai marginea lor.

"Este o exprimare pe care nu aș vrea să o rostesc, nici să o comentez. Partea de exercitare a atribuțiilor de către fiecare ministru și percepția lor, notorietatea lor în public este un aspect care se va concretiza în momentul în care vom lua decizia noilor portofolii la rocada la Guvern", a spus Ciucă.

Întrebat dacă nu îl îngrijorează că mai mulți colegi din PNL consideră că au ajuns "ospătarii PSD", șeful PNL a replicat: "Vă rog frumos să vorbim despre lucruri cât se poate de serioase. Faptul că la nivelul PNL au loc discuții și că au loc dezbateri pe diferite subiecte arată că suntem un partid cât se poate de viu, în care avem demnitatea și curajul să spunem lucrurilor pe nume, iar acest gen de exprimări nu trebuie să facă de niciun fel subiectul vreunui comentariu sau analize".

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a declarat că "discuțiile care au apărut în spațiul public de la Vila Lac n-au nicio legătură cu realitatea" și "sunt foarte multe exagerări, poate unii au încercat să fie mai speciali într-un S.F. politic".

PNL vrea comasarea alegerilor

"Este o propunere pe care am discutat-o în ședinț de astăzi. Am decis ca la nivelul specialiștilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură, ținând cont de faptul că, din sondajele efectuate, într-o proporție majoritară cetățenii vor reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm la 2024, vedem că există patru runde de alegeri. Din experiența anilor trecuți putem să deslușim cât se poate de simplu că activitatea guvernamentală, administrativă, locală și centrală va fi ocupată cu desfășurarea acestui număr mare de alegeri. Ca atare, dacă va exista posibilitatea legală ca numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere și o vom discuta inclusiv în Coaliție. Dacă nu, vom derula patru rânduri de alegeri", întrebat cum se vor comasa alegerile locale cu cele parlamentare, în situația în care mandatele celor din urmă nu pot fi prelungite.

Viitorul lui Ciucă în politică, incert

Despre informațiile potrivit cărora nu vrea să fie nici șef la Senat, nici ministru al Apărării după rotația de la Guvern, acesta a răspuns că "mai este vreme" până când va lua o decizie referitoare la ce va face după predarea mandatului de premier către PSD, însă acum nu are o alegere și nici nu a discutat încă în PNL ce va face.

Sondaj prezentat în ședință: PSD, PNL și AUR conduc în preferințele alegătorilor

Prim-vicepreședintele PNL, Dan Motreanu, a prezentat un sondaj care arată că PSD conduce în preferințele alegătorilor cu 29%, PNL - 21%, AUR -17%, iar USR coboară pe locul 4, cu 12%, potrivit unor surse politice prezente la ședință.

"Am avut, de asemenea, în analiză pe care domnul prim-vicepreședinte Motreanu a prezentat-o Biroului, legată ultimele date reieșite din sondajele pe care PNL le-a comandat", a spus Ciucă presei după ședință, dar fără a da alte detalii.

Liberalii au mai discutat joi și "o serie de aspecte legate de modul în care urmează să ne configurăm oarganizarea internă, pe verticală, pentru a face în așa fel încât tot ceea ce reprezintă elemente de mesaj și interes, pe care PNL le are în relația cu cetățenii, să ajungă într-o maieră cât mai facilă și cât mai coerentă la cetățeni", potrivit lui Nicolae Ciucă.

De când guvernează alături de PSD, imaginea PNL a avut mult de suferit. Însăși alianța cu social-democrații a dus la o scădere a încrederii în partid, iar certurile și conflictele tot mai dese cu partidul lui Marcel Ciolacu, dar și tăcerea pe care liderii PNL o păstrează când vine vorba de criticile PSD duc tot mai des la revolte din partea unor membri de partid.