Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a depus o solicitare către conducerea Camerei Deputaților pentru a trimite Curtea de Conturi la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

Solicitarea trebuie discutată și votată marți în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și vizează verificarea Regiei pentru cum folosește banii publici pentru a renova vila de pe Bulevardul Aviatorilor nr. 86, botezată "Palatul împăratului".

Constituția prevede că la cererea Camerei Deputaților sau a Senatului, Curtea de Conturi controlează modul de gestionare a resurselor publice și raportează despre cele constatate. Hotărârile Camerei Deputaților sau ale Senatului, prin care se cer Curții de Conturi efectuarea unor controale, sunt obligatorii.

„Am depus astăzi un proiect de hotărâre pentru a trimite Curtea de Conturi la RA-APPS. Solicitarea mea se va discuta mâine, în Biroul Permanent. Mă folosesc de toate instrumentele parlamentare pentru a-i face să răspundă. Nu am aflat nici astăzi pentru cine se renovează o vilă cu 7 milioane de euro, într-un cartier select al Bucureștiului. Nu am aflat nici astăzi de ce au secretizat contractul pentru renovarea vilei și de ce nu mi se dă acces, deși sunt deținător al unui certificat ORNISS”, explică Ionuț Moșteanu. 

Solicitarea USR vine în contextul în care șefii RA-APPS au refuzat să îi dea acces parlamentarului Ionuț Moșteanu la documentele secretizate legate de această renovare. 

„Sunt multe întrebări la care RA-APPS nu a răspuns. Așa că e nevoie să înceapă un control al Curții de Conturi pentru a vedea condițiile în care s-au reabilitat lucrări la imobilul de pe Blv. Aviatorilor, nr. 86. Curtea de Conturi, la solicitarea Parlamentului, are obligația să controleze modul de gestionare a resurselor publice. Au obligația să ne spună de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea Palatului Împăratului, așa cum a scris presa. Într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, fie că te numești Klaus Iohannis ori Marcel Ciolacu”, afirmă Moșteanu.