Uniunea Salvați România (USR) transmite, printr-un comunicat de presă, că există posibilitatea de a acorda votul de învestitură Guvernului Orban, dar numai cu îndeplinirea anumitor condiții.

Condițiile impuse de USR pentru a vota Guvernul Orban:

1. adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local;

2. adoptarea inițiativei „Fără Penali în Funcții Publice” pentru care au semnat peste un milion de români;

3. desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență;

4. consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României.

USR transmite că "celelalte obiective legate de cuprinsul mandatului noului Guvern vor fi discutate cu premierul desemnat".

 

„Am sperat până în ultima clipă că domnul președinte Iohannis va înțelege cât de important este ca PSD să nu mai primească încă o șansă, obținând răgazul să se refacă. Am sperat că ne vom mobiliza rapid pentru declanșarea anticipatelor, astfel încât să putem face reformele profunde de care România are nevoie, să nu repetăm scenariul din 2016, iar PSD să nu mai revină la guvernare pentru 10 ani de acum înainte. Domnul președinte a decis altceva. Prin urmare, noi ne reafirmăm intenția de a vota un guvern de tranziție cu îndeplinirea câtorva condiții clare, începând cu alegerea primarilor în două tururi”, a spus Dan Barna, potrivit aceluiași comunicat de presă.

Tot Barna le cere președintelui Iohannis și premierului desemnat Orban ca în procesul de formare a majorității necesare învestirii Guvernului să includă și condițiile USR PLUS, ori "USR nu va da votul de învestitură în Parlament.

El consideră că "toate condițiile noastre pot fi îndeplinite de Parlament într-o zi de muncă".