Uniunea Salvați România solicită Guvernului să facă mai multe modificări la proiectul de asumare a răspunderii privind alegerea primarilor în două tururi.

Amendamentele depuse de USR vizează, printre altele, eliminarea cerinței de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință și alegerea președinților de consilii județene în două tururi.

Astfel, USR spune că va depune un amendamentul privind eliminarea condiției de a avea o viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reședință.

Formațiunea susține că o astfel de restricție nu poate fi justificată de fenomenul „turismului electoral” în condițiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar principalul efect al măsurii va fi că un număr foarte mare de cetățeni - studenți, tineri în general - nu vor putea vota la alegerile locale.

De asemenea, USR solicită reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor la locale, astfel că, în loc minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși, așa cum prevede legea în vigoare, să fie minimum 0,5%.

"Reducerea la jumătate a numărului minim de semnături necesar pentru depunerea unei candidaturi la funcția de primar și de președinte de consiliu județean, respectiv pentru lista de consilieri locali/județeni se justifică prin dorința cetățenilor României de implicare în politică și de reîmprospătare a clasei politice, demers foarte greu de realizat în condițiile actualei legislații", se arată într-un comunicat de presă al Uniunii.

USR consideră că actualul sistem de vot nu face însă decât să "întărească tensiunile din societate", motivele fiind:

- pune presiune pe alegător să voteze nu candidatul pe care îl consideră ca fiind cel mai potrivit să-l reprezinte, ci candidatul care ar avea șanse mai mari să câștige;

- descurajează participarea la vot și neîncrederea în sistemul electoral, deoarece legea valorifică prezența mică la vot a electoratului și, astfel, nu se asigură diversitatea întrucât sunt favorizate doar partidele mari.