Biroul Național al USR a decis miercuri că e necesar un regulament pentru susținerea candidaților independenți la alegeri, Statutul partidului având în prezent are doar prevederi legate de alegerea candidaților dintre membrii săi.

UPDATE

”Îmi pare rău că s-a pornit această vâlvătaie internă într-un partid care acum este angrenat în niște alegeri prezidențiale. Dacă e ceva ce pot eu să fac, să dialoghez cu o parte sau cu alta, sunt gata să o fac”, a declarat joi, la RFI, Nicușor Dan.

El a spus că i-ar fi plăcut să aibă deja o decizie din partea USR: ”Eu sunt un independent care candidează, care a cerut sprijinul partidelor de Opoziție, inclusiv USR-ul, mi-ar fi plăcut să am o decizie în acest sens mai repede, dar o să-mi continui campania și o să continui să vorbesc despre proiectele pe care le am pentru București”.

+++

Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic pentru data de 30 noiembrie pentru discutarea acestui regulament, Comitetul Politic fiind singurul organism statutar care poate aproba regulamentele de alegeri și care poate decide asupra alianțelor și asocierilor politice și electorale, potrivit unui comunicat de presă.

În lipsa unui asemenea regulament, deciziile filialelor locale de a susține candidați care nu sunt membri USR ar putea fi deschise contestărilor din punct de vedere statutar și legal.

Ca urmare a adoptării acestui regulament, Nicușor Dan va putea propune USR să-l sprijine ca independent la alegerile pentru Primăria București, iar partidul va putea decide în mod statutar dacă îi oferă susținere.

Chestiunea a apărut după ce membrii USR București au votat, în cadrul unui referendum intern, ca fostul lider al formațiunii Nicușor Dan să poată fi susținut de partid pentru a candida la alegerile locale din 2020 pentru funcția de primar general al Capitalei. 

Potrivit unor surse politice citate G4Media.ro, mai mulți membri din Biroul Național sunt revoltați după decizia de amânare a desemnării candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor. Ei acuză majoritatea ”la mustață” controlată de Dan Barna că vrea practic să îl scoată pe Nicușor Dan din cursă pentru a-l favoriza astfel pe Vlad Voiculescu, candidatul PLUS.