USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluții reale pentru sprijinirea populației și firmelor în contextul crizei prețurilor la energie.

Legea de plafonare și compensare a facturilor, promovată de PNL și PSD, nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie și creează piedici pentru noi investiții în energie regenerabilă, spune USR printr-un comunicat de presă.

Uniunea consideră și că este necesar să fie adoptate, de urgență, măsurile pe termen scurt cuprinse în proiectul de lege depus în luna octombrie 2021 și detaliate în policy brief-ul intitulat „Propunerile USR pentru soluționarea crizei prețurilor la energie”.

Concret, USR propune:

- Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

- Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

- Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

"Aceste măsuri ar avea un efect direct în factură fără birocrație și fără praguri artificiale. Legea de plafonare și compensare aflată acum în vigoare creează o iluzie mincinoasă pentru consumatori cu privire la prețul real al energiei și gazelor naturale. Românii trebuie în continuare să fie stimulați în alegerea unor oferte mai bune pentru furnizarea serviciilor", explică formațiunea.

Pe termen lung, USR propune opt măsuri, printre care folosirea a celor peste 10 miliarde de euro bani europeni pentru investiții, decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia și finalizarea centralei pe gaz de la Iernut.

Legea aflată acum în vigoare nu se adresează marilor consumatori industriali de energie, iar aceștia sunt forțați să reducă activitatea și chiar să închidă temporar producția, cu efecte negative directe asupra economiei, mai explică USR.

„Românii au început să vadă eșecul legii de compensare și plafonare a facturilor. Am avertizat încă de la dezbaterile din toamna trecută că legea va crea probleme și am venit atunci cu soluții reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei și a certificatelor verzi din facturi, precum și ajutoare reale pentru întreprinderile românești. Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în prețurile pe care le plătesc și nu sunt protejați. Vedem cum industria României se închide și cum mii de oameni ajung în șomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor. Trebuie să acționăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie și cerem de urgență o sesiune extraordinară a Parlamentului”, a declarat deputata Cristina Prună. 

Deputatul USR Claudiu Năsui susține reducerea taxelor pe energie ca soluție de urgență pentru ajutarea cetățenilor și firmelor în criza prețurilor la energie. Pe termen mai lung, singura soluție este repornirea investițiilor în producția de energie a țării.

„Există soluții pentru criza facturilor la energie prin care trecem. Și pe termen scurt, și pe termen lung. Mai trebuie doar voință politică să adoptăm soluțiile care funcționează și nu doar să cosmetizăm dezastrul. Fără birocrație inutilă statul poate reduce imediat facturile, eliminând taxele și impozitele din ele. Și pentru întreprinderi putem face un credit fiscal, tocmai ca să susținem toate firmele, fără dosare cu șină, cereri și altele. Pe termen lung, esențială este deblocarea investițiilor în producția de energie electrică. Până acum, birocrația și imprevizibilitatea statului au văduvit masiv România de investiții”, a adăugat Claudiu Năsui.