Primele doze de vaccin anti-COVID ar urma să ajungă în România în primul trimestru din anul 2021, iar primii vaccinați vor fi angajații din sistemul medical și persoanele vulnerabile, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

"Situația epidemiologică de la nivelul UE se degradează rapid, iar populașia este expusă unui risc major de infectare. România se confruntă cu cifre îngrijorătoare, iar aturotiățile se adaptează permanent. În acest context, ne punem cu toții mari speranțe în dezvoltarea cât mai repede a unui vaccin anti-COVID", a spus Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

El a mai spus că României îi vor reveni peste 10 milioane de doze anti-COVID, iar din cauza cererii foarte mari, acesta va ajunge etapizat în statele membre. Astfel, prima tranșă ar ar urma să ajungă în România în primul trimestru din 2021.

"Primii vaccinați vor fi lucrătorii din sistemul medical, dar și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăăm că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficiență și se respectă toate reglementările internaționale", a mai spus Iohannis.

Iohannis a spus că în videoconferința de săptămâna trecută cu liderii UE nu a discutat despre carantină, afirmând că "ceea ce pentru unii înseamnă lockdown, pentru noi înseamnă stare de alertă". El a mai adăugat că s-a discutat despre corelări în coridoarele de transport și amornizarea perioadelor de carantină deoarece nimeni nu își dorește "să omorâm economia".

Întrebat din nou dacă vom avea alegeri parlamentare dacă trecem de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, Iohannis a spus că nu se impune amânarea alegerilor și nici experții nu recomandă asta. Președintele a explicat că nu ne putem lega de un anumit număr, ci să urmărim evoluția COVID-19 în general.

Întrebat ce se întâmplă cu cei care vor refuza să facă vaccinul anti-COVID, președintele a explicat: "Pandemia se poate termina numai în două feluri - fie dacă se îmbolnăvesc suficient de mulți oameni, fie dacă se găsește un vaccin. Vaccinul este metoda cea mai sigură și umană de a termina această pandemie. Nu vrem să vaccinăm forțat pe nimeni. Vrem acțiuni care sunt de mare succes, iar aceste tipuri de vaccin autorizate vor fi sigure".

Cu toate că numărul cazurilor crește de la o zi la alta, Klaus Iohannis este convins că restricțiile impuse dau rezultate.

+++

Klaus Iohannis a avut marți o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

La ședințăau participat Nelu Tătaru, ministrul sănătății, Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, generalul Ionel Paul Oprea, secretar de stat în Ministerul sănătății, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, precum și dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov și dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.