Congresul PNL de sâmbătă, care va avea loc la Pavilionul Central de la Romexpo, se va desfășura cu prezența a peste 5000 de persoane, în ciuda ratei mari de incidență în care se află Bucureștiul. (3,65 joi, conform Grupului de Comunicare Strategică).

Fostul prefect al Capitalei, Alin Stoica, consideră că nu se poate organiza evenimentul cu un număr atât de mare de participanți, deoarece rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori.


În replică, Florin Cîțu a spus: "Ei, acum, declarațiile politice de la cei care au fost prefecți eu le ignor. Oamenii politici fac tot felul de declarații. Avem recomandare de la specialiști, care spun că, dacă se respectă toate normele, și avem acolo 15.000 de metri pătrați, asta înseamnă că fiecare persoană, dacă vin 5.000 de delegați, respectăm cei 3 metri pătrați pentru fiecare persoană, vor fi cu măști, cu certificat verde, cu cel de testare, toate condițiile vor fi respectate de siguranță, ca să poată să fie desfășurat acest congres în condiții de siguranță".

Premierul a mai ținut să spună că "nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi, este un lucru care se întâmplă o dată la 4 ani, deci se poate face, dar cu respectarea tuturor condițiilor".

Guvernul a adoptat vineri, 17 septembrie, o hotărâre care stabilește restricțiile din valul patru al pandemiei. Astfel, la evenimente precum congresul pot participa delegații doar în baza Certificatului verde: sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au un test negativ, potrivit G4Media.ro.

În contextul în care liberalii se vor reuni la Congres într-o sală cu aproximativ 10.000 de locuri, aceștia ar putea invoca art. 3 din HG 990/2021, cu condiția ca Romexpo să fie considerată instituție de spectacol sau concerte:

 

  • ”Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”.

 

Concret, având în vedere că Romexpo are o capacitate de peste 10.000 de locuri, potrivit site-ului oficial, atunci în interior ar putea fi admise 5.000 de persoane, chiar și în condițiile unei rate de infectare care crește galopant, dar nu ajunge la limita de 6 cazuri la mia de locuitori, mai spune sursa citată.

Printr-o scrisoare deschisă, ONG-ul Geeks for Democracy a cerut PNL să nu organizeze Congresul.

"Societatea civilă a luat act cu îngrijorare despre faptul că, la congresul Partidului Național Liberal programat a avea loc la ROMEXPO, în data de 25 septembrie 2021, s-au anunțat cel puțin 5000 de participanți, în condițiile în care, în data de 21.09.2021, s-au anunțat 6789 de cazuri de infectări noi cu virusul SARS-CoV2", se arată în prima parte a scrisorii, care poate fi consultată aici.

Președintele Klaus Iohannis va participa și el la Congres. Reamintim că acesta recomanda, în valurile precedente ale epidemiei, ca oamenii să evite orice eveniment cu un număr mare de participanți și să se gândească.

"Restricții, probabil, sunt necesare acolo unde se formează aglomerații și, probabil, este nevoie de a reduce aceste aglomerații, în special în weekend. Probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri. Pe scurt, trebuie eliminate aglomerările și este în interesul nostru al tuturor. În fond, dacă respectăm restricțiile, noi ajutăm pe cei din prima linie, medicii, personalul medical și ajutăm pe cei mai puțin norocoși dintre noi care fac o formă mai gravă de boală", spunea, pe 24 martie 2021, Klaus Iohannis, când Bucureștiul avea o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori.

PSD cere autorităților să sancționeze dur organizarea ilegală a Congresului PNL

PSD somează toate autoritățile responsabile cu verificarea și sancționarea încălcării restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei să aplice cu fermitate legea asupra modului în care va fi organizat Congresul PNL, anunță social-democrații printr-un comunicat de presă.

"Acest eveniment este unul eminamente politic, iar cei care încearcă să-l prezinte ca un spectacol cultural sfidează bunul simț și inteligența cetățenilor români care au fost responsabili și au respectat restricțiile.În condițiile creșterii alarmante a numărului de cazuri COVID-19, organizarea unui congres politic, cu prezența fizică a 5.000 de persoane într-un spațiu închis, constituie o infracțiune deosebit de gravă, care zădărnicește combaterea bolilor și amenință în mod direct sănătatea publică. Se impune deci aplicarea cu fermitate a sancțiunilor legale, iar șefii instituțiilor abilitate care vor tolera astfel de încălcări grave vor deveni ei înșiși complici și vor trebui să răspundă în fața legii", transmit ei.

Totodată, organele abilitate ale statului trebuie să declanșeze urgent o anchetă asupra modului în care membrii guvernului, în frunte cu premierul Cîțu, au modificat succesiv reglementările în materie, pentru a asigura o aparentă legalitate evenimentului, mai cere PSD.

"Nu există nicio justificare epidemiologică pentru decizia Guvernului de a modifica cadrul legal astfel încât evenimentele culturale în spații închise, la 50% din capacitate, să poată fi organizate la o incidență mai mare decât cea impusă înainte de declanșarea valului 4 al pandemiei", se mai arată în comunicatul principalului partid din Opoziție.