Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, consideră că modificările la legile justiției pun în pericol independența judecătorilor, precizând că Guvernul ar trebui să-și revizuiască planurile privind reforma sistemului judiciar.

"Proiectele de lege ale Guvernului României în ansamblu periclitează independența judecătorilor și reduc puterile procurorilor", a declarat pentru cotidianul german Die Welt comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova.

De asemenea, acțiunile autorităților guvernamentale "slăbesc încrederea publicului în justiție”, a mai declarat Vera Jourova.

Dacă schimbările vor intra în vigoare, separarea puterilor în stat va fi afectată, fapt remarca și de Comisia de la Veneția. "Ar fi util ca planurile Guvernului privind reforma judiciară să fie revizuite", a afirmat Jourova.

 "În acest moment, nu există un motiv" pentru declanșarea "opțiunii nucleare", așa cum s-a procedat în cazul Poloniei, a precizat comisarul european.

"Este clar că, din ianuarie, când va deține Președinția UE, România va fi responsabilă nu numai pentru propria țară, ci și pentru întreaga Europă. Trebuie să dea dovadă de credibilitate, mai ales în ceea ce privește justiția", a mai spus Jourova.

"România a progresat destul de mult între 2014 și 2017. Eram optimistă în privința ridicării MCV pentru România în curând. Dar, acum, are loc  o recidivă. Acest lucru m-a surprins”, a declarat oficialul UE.