Premierul demis Viorica Dăncilă a confirmat marți că Victor Negrescu este noua propunere a Guvernului pentru funcția de comisar european. Scrisoarea către Bruxelles urmează să fie trimisă în cursul acestei zile.

UPDATE

Purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva a declarat marți că Ursula von der Leyen i-a trimis Vioricăi Dăncilă o scrisoare pentru a-i reaminti de necesitatea transmiterii rapide a unei propuneri de comisar din partea României.

+++

Întrebată marți, la ieșirea din Primăria Săndulești, județul Cluj, despre informațiile potrivit cărora Victor Negrescu ar fi propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, Viorica Dăncilă a spus: ”Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”.

Dăncilă a spus că scrisoarea către Bruxelles cu noua propunere va fi trimisă marți.

După respingerea Rovanei Plumb, Viorica Dăncilă l-a propus pe Dan Nica, deși acesta fusese respins încă de la început de Ursula von der Leyen și a insistat cu acest nume, chiar și după ce i s-a transmis pe diverse canale că eurodeputatul PSD nu este dorit.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis consideră că premierul demis nu mai poate trimite o propunere de comisar.

Luni, Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE, a reiterat faptul că președinta aleasă a Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai rapid posibil un candidat la funcția de comisar.

Mandatul noii Comisii ar fi trebuit să înceapă la 1 noiembrie, dar PE a anunțat deja că preconizează o amânare până la 1 decembrie. 

Ungaria și Franța - celelalte state membre cu candidați respinși - au trimis deja noi propuneri, iar președinta aleasă a CE s-a întâlnit ieri cu ei.