PRO România, partidul fondat de fostul premier Victor Ponta, a intrat în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

Ponta a declarat în urmă cu ceva mai mult de o lună că îl va susține pe candidatul socialiștilor, Frans Timmermans, deși fostul premier a părăsit PSD, partidul din România afiliat la Partidul Socialiștilor Europeni (PES).

Ponta este pe primul loc al listei PRO România pentru alegerile europene de duminică, deși a zis că nu are de gând să își ocupe fotoliul de europarlamentar. Pe primele locuri ale listei sunt actualul comisar european Corina Crețu, numită de guvernul PSD condus de Victor Ponta la acea vreme, un alt fost premier - MIhai Tudose, dar și actualul eurodeputat Laurențiu Rebega, care este membru al grupului ECR din Parlamentul European.

Dar recenta decizie a PRO România i-a dezamăgit pe socialiști. Un membru al grupului socialiștilor și democraților (S&D) din Parlamentul European a spus, pentru EURACTIV.com, că Ponta nu este deloc de încredere.

„A abandonat Partidul socialist, apoi a încercat o revenire și acum se alătură grupului conservatorilor”, a spus liderul socialist, sub protecția anonimatului, pentru EURACTIV.com.

Ponta i-a criticat în trecut pe socialiști pentru „tăcerea vinovată” în privința gravelor încălcări ale statului de drept din România, dar și ale valorilor europene și socialiste comise de PSD. Victor Ponta insistă că formațiunea pe care o conduce este foarte pro-europeană și a spus că se va alătura unei familii politice care promovează o Europă mai integrată și o agendă politică progresistă.

Ulterior, într-un interviu acordat EURACTIV.com în aprilie, Ponta a spus că va face campanie în România pentru Frans Timmermans, candidatul socialiștilor la șefia Comisiei Europene.

Dar, în final, PRO România a intrat în ECR, mișcare politică din care face parte M10, partidul fondat de Monica Macovei. În primăvara anului trecut, Macovei își anunța demisia din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din cauza divergențelor cu conducerea partidului, unul dintre motivele invocate fiind chiar invitarea lui Victor Ponta, ca vorbitor, la reuniunea din 22 martie 2018 a ACRE, de la Bruxelles.

Macovei a rămas însă membră a grupului ECR din Parlamentul European, și încă figurează ca membru al biroului executiv al partidului.