Șeful diplomației ungare a avut o agendă bogată la București, dar ea nu s-a reflectat în comunicatele laconice ale autorităților române. Din presa ungară aflăm însă că Peter Szijjártó a vorbit de ”un pas înainte istoric”.

Ministrul ungar de Externe a revenit după o jumătate de an la București, dar vizita sa a fost învăluită în mister de către autoritățile române. Ministerul de Externe nu a organizat o conferință comună de presă, așa cum se obișnuiește după astfel de vizite - chiar dacă a fost vorba de un dejun de lucru - , ci a dat un comunicat de presă plin cu generalități. Nici liderii celor două Camere ale Parlamentului, cu care s-a întâlnit Peter Szijjártó, nu au dezvăluit prea multe despre scopul vizitei. În schimb, temele de discuție au fost publicate de presa ungară.

Precedenta vizită a ministrului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior a avut loc pe 30 august anul trecut, când acesta a participat la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Atunci, în cadrul conferinței de presă, ministrul Teodor Meleșcanu a declarat, conform Agerpres, că România și Ungaria ar trebui să se concentreze pe problemele de conectivitate în domeniul energetic, și anume gaze naturale și electricitate, de conectivitate în ceea ce privește autostrăzile și a amintit și de proiectul unui tren de mare viteză Budapesta-Cluj-București. 

Aceste subiecte s-au aflat și pe agenda discuțiile de luni, după cum a dezvăluit Peter Szijjártó pentru presa ungară. 

Potrivit corespondentului Digi24 la Budapesta, Balazs Barabas, șeful diplomației a declarat agenției MTI că s-a înregistrat ”un pas înainte istoric”:

 

”S-a încheiat un acord asupra exportului de gaz din România în Ungaria. Până în anul 2022, partea română și-a asumat să pună bazele tehnice pentru transportul de gaz din România în Ungaria”.

 

Este vorba de 4,4 miliarde de metri cubi de gaz pe an.Totodată, partea română și-a asumat obligația de a construi până în 2020 compresoarele prin care se vor putea transporta 1,75 miliarde metri de gaz în Ungaria, urmând ca până în 2022 capacitatea să fie extinsă pentru transportul a 4,4 miliarde de metri cubi pe an din gazul extras de ExxonMobil și OMV din Marea Neagră.

Cei doi oficiali au mai stabilit și realizarea unei linii feroviare de mare viteză între Budapesta și Cluj, Ungaria aprobând un fond de un miliard de forinți (circa 3,2 milioane de euro) pentru studiul de fezabilitate pentru noua linie de cale ferată.

De asemenea, ministrul ungar de Externe a declarat presei din Ungaria că s-a discutat și despre liceul catolic maghiar din Târgu Mureș, exprimându-și încrederea că ”promisiunea făcută anterior de liderul politic al coaliției române, Liviu Dragnea, va fi respectat de guvernul român”.

MAE român: Schimb de opinii privind relația bilaterală

În cadrul unui dejun de lucru, cei doi oficiali au avut ”un schimb de opinii referitor la evoluțiile din relația bilaterală și la perspectivele continuării dialogului pe subiecte de interes comun”.

 

”Partea română a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relației bilaterale, în spiritul unei relații de parteneriat strategic real și pe baza respectului reciproc între două state vecine, membre ale spațiului european și euro-atlantic, precum și în conformitate cu Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Totodată, a fost reliefată importanța acordată cooperării în domeniul economic, inclusiv în ceea ce privește cooperarea bilaterală sectorială în baza proiectelor în curs de derulare în domenii precum energia și infrastructura”,

 

spune comunicatul MAE.

În ceea ce privește cooperarea în domeniul energetic, ”a fost reliefată importanța diversificării rutelor și surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securității energetice la nivel regional și european”.

Senatul vorbește de oportunitatea punerii în practică a unor proiecte și investiții comune

Comunicatul Senatului, după întrevederea ministrului ungar cu liderul instituției, Călin Popescu-Tăriceanu este și el plin de fraze care nu spun nimic:

 

”În cadrul dialogului cu oficialul ungar, președintele Senatului a pus accentul pe dimensiunea economică și strategică a cooperării bilaterale dintre România și Ungaria, subliniind oportunitatea punerii în practică a unor proiecte și investiții comune, în domenii de vârf ale economiei, precum energia și infrastructura. Discuțiile au prilejuit, de asemenea, reafirmarea, de ambele părți, a importanței diplomației parlamentare, dl Călin Popescu-Tăriceanu arătând că Senatul României urmărește o consolidare a rolului Parlamentelor în promovarea cooperării în domeniul securității și apărării, un exemplu în acest sens fiind organizarea la București, în acest an, a Primului Summit parlamentar al Formatului București (B9), platformă de dialog și cooperare regională în materie de securitate a țărilor de pe flancul estic al NATO, la care participă și Ungaria”.

 

Comunicatul mai precizează că ministrul Péter Szijjártó a arătat că România este un partener strategic important pentru Ungaria, că a fost evidențiată contribuția importantă pe care atât comunitatea românească din Ungaria, cât și comunitatea maghiară din România o au în asigurarea continuității dialogului bilateral, sub diferite aspecte și că, în cadrul întâlnirii, au fost abordate și subiecte de actualitate ale agendei europene, precum și teme de interes la nivel regional, vizând perspective de consultare și cooperare regională extinsă.

Camera Deputaților nu s-a obosit să dea niciun comunicat, întâlnirea fiind marcată printr-o postare pe Facebook a lui Liviu Dragnea, postare în ton cu cele două comunicate ale MAE, respectiv, Senatului.