Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut luni seară, prin videoconferință, un discurs în Parlamentul României.

Ședința solemnă a început printr-un moment de reculegere care a fost solicitat de deputatul minorităților ucrainene Miroslav Petrețchi atât în limba română, cât și în limba ucraineană.

În momentul în care a început discursul președintelui Ucrainei, transmisiunea asigurată de Parlament s-a întrerupt de mai multe ori.


Declarațiile lui Volodimir Zelenski, care, imediat după ce a luat cuvântul, a difuzat imagini cu un puternic impact emoțional cu măcelul făcut de ruși în orașul Bucea.

Acum câteva ore m-am întors din orașele eliberate din regiunea Kiev - din apropierea capitalei noastre. Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanții ruși și am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii. Și vreau să vedeți aceasta acum. Ceea ce ocupanții au lăsat în urma lor. Îmi pare rău - videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea...

Până în prezent, se cunoaște despre peste 300 de civili torturați, împușcați sau uciși în alt mod la Bucea. Locuitori obișnuiți ai unui oraș obișnuit din apropiearea Kievului. Încătușați la spate, împușcați în ceafă sau în ochi și uciși pe străzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei și fete...

Și aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate mormintele au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruși au torturat oamenii.

Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor uciși din Bucea și din alte orașe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaștem astăzi.

De ce militarii ruși au comis asta?

În aceeași zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucea, pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor. Numele acestuia este destul de elocvent, citez: „Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina”. Nu este doar un text. Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură clară și calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni și poporul nostru însuși. Pe cei pe care nu-i vor putea înfrânge și îngenunchea.

S-a spus că trebuie efectuată „de-ucrainizarea” și „de-europenizarea” Ucrainei. Se spune că până și numele statului nostru trebuie șters.

De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noștri în război este doar binevenită.

Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenției de știri de stat din Rusia, unde, în condițiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziției ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei. Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziții pur și simplu nu ar fi trecut prin filtrul de cenzură

.Adică vreau să mă înțelegeți: ei nici măcar nu se ascund. Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Dacă nu ne-am fi apărat, ar fi făcut ce au făcut la Bucea. Au fost omorâți tot cei care au fost considerați ocupanți sau persoane care aveau în case simboluri ucrainene, astfel era motiv să fie omorâți sau amenințați.

În 1989, Ceușescu a murit pentru că viața lui era inadecvată. Acel regim se baza pe înfricoșare și frică, iar poporul român s-a ridicat și s-a apărat, era singura cale. Ceaușescu și soția sa nu puteau fi convinși de nimic. La fel e și în Rusia.

Morivul pentru care Rusia comite un genocid este pentru că ei sunt convinși că liderii europeni nu îi pot opri pentru că sunt slabi, iar Europa nu își va putea apăra valorile.

Împreună trebuie să oprim acești oameni care s-au învățat că li se permite orice. De ce trebuie să facem asta împreună? Fiecare trebuie să înțeleagă că Ucraina nu este ultima țintă. De la Odesa mai e un pas până la Moldova. Propagandișii spun că Moldova e o Țintă pentru Rusia.

Trebuie să închideți porturile pentru navele rusești, opriți tranzitul de mărfuri. Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susțină sub orice formă Ucraina cu armament. Acum se decide cine va câștiga - libertatea sau tirania.

Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, iar firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Potențialul nostru este mare, dar avem nevoie de susținere pentru refacere.

Mulțumesc poporului român pentru ajutorul acordat refugiaților. Sper ca Rusia să renunțe la război și oamenii să se întoarcă acasă, iar bunătatea dintre popoare să fie o bază pentru o și mai mare apropiere între țările noastre. 

De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale - comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem. Destinul nostru este să fim apărători ai libertății în regiunea noastră. Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană.Și cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră și cu cuvinte de recunoștință pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Glorie României, Glorie Ucrainei!

Principalele declarații ale premierului Nicolae Ciucă:

Simbol al unei rezistențe în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate. Alții au fost obligați să ia calea refugiului.

Atrocitățile de la Bucea ne-au cutremurat. Toate aceste acțiuni inumane asupra populației civile trebuie sancționate de instanțele penale internaționale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în fața Justiției.

Solidaritatea noastră față de cei peste 650.000 de vecini și prieteni veniți în România s-a manifestat nu doar la nivelul instituțiilor statului, ci și la nivelul organizațiilor neguvernamentale, dar cel mai important, la nivelul românilor, al cetățenilor simpli care au simțit drama vecinilor ucraineni și și-au dorit din tot sufletul să îi ajute.

Domnule Zelenski, familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranță și avem grijă de toți ucrainenii sosiți pe teritoriul României. Vă mulțumesc că ați făcut referire, în cuvântul dvs, la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina. Sunt convins că, așa cum noi avem grijă de cetățenii dvs, la fel veți avea și dvs grijă de cetățenii de etnie română.

Principalele declarații ale șefului Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu:

De pe 24 februarie ne confruntăm cu cea mai grav criză de securitate de la finalul celui de al Doilea Război Mondial. Respingem cu hotârâre comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem încetarea războiului.

Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secoului 21.

Cei care fug de război vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România. Domnule președinte, războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă, toți pierd. Gândul meu se îndreaptă către românii din Ucraina și asta arată cel mai sincer legătura dintre națiunile noastre.

Victoria Ucrainei este una necesară atât pentru viitorul european al țării voastre, cât și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Slava Ukraini.

Principalele declarații ale șefului Senatului, Florin Cîțu:

Domnule Zelenski, este o onoare să vă ascultăm, mulțumesc că mi-ați acceptat invitația și îi mulțumesc și prietenului meu, premierul Ucrainei, pentru ajutor. Sunteți un erou nu doar în Ucraina.

Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege și a condus Rusia ca pe un răbzoi.

Prin gestul dvs de a merge în mijlocul ucrainenilor din Bucha sunteți un adevărat lider. Noi avem datoria de a nu rămâne pasivi. Pentru a opri Rusia trebuie să facem și mai mult. Toată Europa trebuie să facă mai mult.

Am fost și voi rămâne unul dintre cei mai vehemenți contestatari ai lui Putin. avem datoria să oprim războiul prin toate mijloacele și Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic.

Ludovic Orban: Submediocrii aflați din greșeală la putere ne-au facut de băcănie

„Am așteptat cu emoție acest moment de referință în viața noastră politică și parlamentară, discursul în fața Parlamentului Românei al președintelui Ucrainei eroice, aflate într-o luptă pe viață și pe moarte pentru supraviețuire în fața unui agresor care nu se dă în lături de la nicio ticăloșie pentru a-și atinge ambițiile. În prima parte a discursului lui Zelenski nu am auzit nimic. Apoi l-am auzit doar pe președintele Ucrainei, fără traducere. Când a început să vorbească traducătorul, mi-a părut rău că a început să traducă. A arătat că ori nu știe limba ucraineană, ori nu știe limba română”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.

Fostul președinte al PNL a susținut că traducătorul „a distrus complet orice emoție, orice fir epic, orice logică”.

„La un moment dat am rămas și fără imagine. Și a trebuit să mai suportăm și calvarul de a asculta silabisirile pline de poticneli ale lui Cîțu, Ciolacu și Ciucă. Într-un moment în care atenția opiniei publice internaționale era îndreptată spre România, submediocrii aflați din greșeală la putere ne-au făcut de băcănie”, a spus Ludovic Orban.