Toate partidele parlamentare au fost chemate, luni, la consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru și formarea unui nou Guvern după ce coaliția PSD-ALDE și-a demis propriul Executiv.

În legătură cu speculațiile apărute în spațiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informații în desemnarea premierului României, SRI a făcut următoarele precizări:"Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acțiuni care nu țin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmații din spațiul public denigratoare și menite să afecteze imaginea instituțiilor fundamentale dintr-un regim democratic”.

SRI își reafirmă ”determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic și concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii".

+++

20:05 Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Mihai Tudose.

"PSD și ALDE susțin că au în continuare o majoritate în Parlament. Aceste două formațiuni politice s-au prezentat împreună la consultări și au înaintat o propunere, în persoana domnului Tudose. (...) Criza prin care trecem dăunează grav României, economiei românești, imaginii României în lume și opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un guvern care să încerce să rezolve problemele apărute din cauza acestei crize pornite din interiorul PSD. Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru care va avea discuții în zilele următoare și se va prezenta cu o echipă guvernamentală. Solicit partidelor parlamentare să se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare în cursul acestei săptămâni", a afirmat Iohannis.

 

19:00 Consultările s-au încheiat. Președintele Klaus Iohannis urmează să facă declarații de la ora 20:00.

 

18:55 Pambuccian: Grupul minorităților așteaptă decizia lui Iohannis privind premierul. La vot, probabil vom merge tot neunitar, ca la moțiunea de cenzură.


 

18:30 UDMR a încheiat consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Kelemen Hunor: "Am spus că la votul de săptămâna trecută pe moțiunea de cenzură am văzut cu toții că există majoritate. Este adevărat că o majoritate mai subțire decât acum o jumătate de an, dar există o majoritate și principiul majorității trebuie să funcționeze în continuare. Majoritatea trebuie să aibă posibilitatea și are dreptul de a propune un Guvern și de a asigura un sprijin parlamentar și de a guverna. Din acest punct de vedere, noi nu avem nicio propunere de premier, nu facem parte din majoritate și nu se pune problema să intrăm în coaliție să facem parte din Executiv (...) Avem o înțelegere cu PSD-ALDE de colaborare parlamentară (...) Nu excludem să susținem Guvernul la învestitutră și să avem o colaborare parlamentară în continuare”, a declarat Kelemen Hunor, citat de News.rp.

 

17:47 PMP îl propunere pe europarlamentarul Siegfried Mureșan pentru funcția de premier.

"Propunerea nostră reprezintă generația Macron și Trudeau", a afirmat Băsescu.

"PMP a propus Președintelui Iohannis nominalizarea lui Siegfried Mureșan pentru funcția de Prim Ministru, europarlamentar PMP, 36 de ani, generația Macron și Trudeau (PM Canada). Anexez CV-ul lui Siegfried Mureșan și, pentru completarea imaginii, comparați cele 2 poze.
Sperăm că propunerea PMP va întruni votul tuturor partidelor membre ale Partidului Popular European, al cărui purtător de cuvânt este (PNL, UDMR, PMP), dar și al USR", a scris Băsescu și pe Facebook.

Siegfried Mureșan este europarlamentar PPE, negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018 și a reprezentat o voce puternică în timpul crizei creată de PSD, spunând că această pune România în pericol, afirmând inclusiv că "PSD la guvernare înseamnă mai puține locuri de munca și o economie slăbită".

  • În 2004 a absolvit studiile de licență ale Facultății de Studii Economice cu predare în limba germană din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar în 2006 a absolvit programul de master în Științe Economice și Management la Universitatea „Humboldt” din Berlin, Germania
  • În 2006 a devenit bursier în cadrul programului internațional de stagii al Parlamentului Federal al Germaniei
  • Între 2006 și 2009 a fost consilier al președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Federal al Germaniei, Gunther Krichbaum
  • În 2011 a obținut, prin concurs, postul de consilier politic pentru Probleme economice și sociale în cadrul Partidului Popular European (PPE), iar în 2014 a fost numit consilier politic principal al PPE; începând cu anul 2015, Siegfried Mureșan deține și funcția de purtător de cuvânt al Partidului Popular European
  • În mai 2014 este ales membru al Parlamentului European pe listele Partidului Mișcarea Populară (PMP)
  • Este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, membru în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE - Moldova și în Delegația la Adunarea Parlamentară „Euronest” și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Delegația pentru relațiile cu India
  • Este negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018
  • Este membru al Partidului Mișcarea Populară din luna martie 2014, în prezent, ocupând funcția de prim-vicepreședinte al formațiunii politice

17:40 Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a scris luni, pe Facebook, că nu va vota noul guvern cu Mihai Tudose în frunte, deoarece ar fi împotriva tuturor lucrurilor în care crede.

 

17:30 Delegația PMP, în frunte cu Traian Băsescu, a ajuns la Cotroceni, unde ar urma să-l propună pe fostul președinte drept premier.


17:00 USR a ajuns la consulările cu președintele Klaus Iohannis. Partidul a cerut, într-un comunicat de presă, respingerea lui Mihai Tudose de către președinte.


16:30 Reprezentanții PNL au ieșit după aproximativ 20 de minute de la consultări.

16:10 PMP se va prezenta la consultările de la Cotroceni cu propunerea de premier în persoana lui Traian Băsescu.

Între timp, USR, care sunt așteptați de președintele Klaus Iohannis la ora 17:00, a cerut retragerea lui Mihai Tudose ca propunere de prim-ministru argumentând că acesta nu respectă criteriile de integritate și competență.

"Mihai Tudose este acuzat că a plagiat în lucrarea de cercetare pentru doctorat, realizată sub coordonarea lui Gabriel Oprea la Academia Națională de Informații, plătind drepturi de autor pentru textul plagiat. Uniunea Salvați România consideră că o astfel de explicație reprezintă o atitudine reprobabilă cu privire la cerințele de integritate impuse de exigențele unei lucrări de doctorat și o desconsiderare a condițiilor obligatorii de onestitate intelectuală cerute de comunitatea academică. Totodată, activitatea lui Mihai Tudose în calitatea de ministru al Economiei în cadrul Guvernului condus de Sorin Grindeanu îl descalifică pentru ocuparea funcției de prim-ministru deoarece chiar în evaluarea proprie a partidului a fost constatată o performanță ”zero” a ministrului Tudose în îndeplinirea măsurilor asumate prin programul de guvernare", se arată în comunicatul de presă al USR, citat de News.ro.

16:05 Partidul Național Liberal a ajuns la consultări. Delegația este formată din președintele PNL Leonard Orban, Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și Mircea Hava.

15:20 Consultarea dintre PSD-ALDE și președintele Klaus Iohannis a luat sfârșit după doar 15 minute.

De la ora 16:00 este așteptat la consultări PNL.

15:00 PSD și ALDE au ajuns la Palatul Cotroceni. Cele două partide sunt reprezentate doar de către președinții Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

14:45 Ludovic Orban, despre Mihai Tudose: Nu e bun la Ministerul Economiei, nu înțeleg de ce ar fi bun în funcția de premier

Președintele PNL, Ludovic Orban, s-a declarat luni nedumerit de propunerea de către PSD a lui Mihai Tudose pentru funcția de prim-ministru, reamintind că acesta nu a avut nicio măsură din programul de guvernare îndeplinită în mandatul său de ministru al Economiei.

Eu am rămas nedumerit în urma acestei nominalizări pentru că am văzut raportul prezentat de Dragnea cu zero măsuri realizate, două măsuri realizate parțial și, dacă nu mă înșel, 17 măsuri din programul de guvernare nerealizate. Adică, dacă un pesedist nu e bun la Ministerul Economiei, nu înțeleg de ce ar fi bun în funcția de premier", a declarat Ludovic Orban, citat de News.ro.

14:35 Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, la finalul ședinței de Birou Politic Național, că liberalii nu vor propune un candidat pentru funcția de prim-ministru la consultările cu președintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.

"În urma consultării organizațiilor județene, Biroul Politic Național împreună cu grupurile parlamentare au hotărât (...) ca PNL este pregătit în orice moment să își asume răspunderea guvernării, dar doar în baza existenței unei majorități parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal. Astăzi am constatat în urma discuțiilor purtate cu partide parlamentare, altele decât PSD, că încă nu este atins acest obiectiv al existenței unei majorități parlamentare coerente, stabile, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal care să răspundă nevoilor societății românești", a declarat Ludovic Orban.

"Putem propune un premier din partea PNL, dar în funcție de dezvoltările politice ulterioare și numai după consultările care au loc la Cotroceni, dacă va fi necesar", a precizat Orban.

PNL nu votează un guvern PSD

Liderul PNL a mai spus că liberalii vor vota împotriva oricărei forme de guvernare în care se găsește PSD și că vor face toate demersurile necesare pentru a împiedica învestirea unui eventual guvern PSD.

14:00 Liviu Dragnea, despre Mihai Tudose, propunerea de premier PSD-ALDE.

 

13:20 Lia Olguța Vasilescu confirmă faptul că Mihai Tudose este propunerea de premier PSD. Mihai Tudose a acceptat propunerea, în timp ce toți ceilalți cinci membri au respins nominalizarea.

Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că toți colegii săi de partid au fost de acord să susțină această candidatură.

12:50 Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni, înaintea ședinței BPN, că este foarte dificilă formarea unei noi majorități a partidelor din Opoziție, iar în urma negocierilor cu celelalte partide nu s-a apropiat de acest obiectiv, potrivit Agerpres.

"Este foarte dificilă formarea unei noi majorități în momentul de față. Eu am spus deja că purtăm aceste discuții și investigăm posibilitatea de a forma o majoritate parlamentară fără PSD, sunt câteva semne încurajatoare, dar încă nu ne-am apropiat de acest obiectiv", a spus Orban, care a subliniat că unele partide sunt dispuse să susțină o majoritate în jurul PNL, altele nu.

"Îmi voi informa colegii din Biroul Politic Național și colegii parlamentari și în funcție de rezultatele acestor discuții exploratorii pe care le-am avut vom lua o decizie. M-am întâlnit și cu reprezentanți ai PMP, fără Traian Băsescu", a mai menționat el.

Orban a precizat că în cadrul BPN se va hotărî în primul rând dacă PNL va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier sau nu.

12:05 În presă se conturează ideea că președintele PSD Liviu Dragnea ar urma să-l propună pe Mihai Tudose, ministrul Economiei în Cabinetul Grindeanu, ca variantă de premier social-democrat.

Scenariul a fost susținut atât de Liviu Dragnea, înaintea ședinței CExN, cât și de Codrin Stefănescu, duminică seara.

Secretarul General al PSD Codrin Ștefănescu a spus, duminică, la Antena 3, că social-democrații își asumă numirea lui Mihai Tudose "cu Academie sau fără Academie", după ce a fost întrebat dacă acesta se potrivește cu profilul PSD privind premierul, dat fiind faptul că Liviu Dragnea spunea că nu trebuie să aibă legături cu serviciile secrete, iar Mihai Tudose a absolvit cursuri ale Academiei Naționale de Informații.

"Nu vreau să fiu răutăcios, dar despre alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar dacă avea această școală", a răspuns și Liviu Dragnea, luni dimineața, cu privire la Mihai Tudose, făcând referire la Sorin Grindeanu.

Potrivit surselor News.ro, Liviu Dragnea le-a transmis colegilor în ședința CExN că îl susține pe Mihai Tudose ca propunere a PSD pentru funcția de premier, după ce toate celelalte variante propuse au refuzat nominalizarea, printre care Mihai Fifor, Adrian Țuțuianu, Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu și Carmen Dan.

Problemele lui Mihai Tudose

Faptul că este absolvent al Academiei de Informații nu este singura problemă cu care s-ar putea confrunta Mihai Tudose în vedere acceptării sale în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

Ministru al Economiei atât în Cabinetul Grindeanu, cât și în Cabinetul Ponta, Mihai Tudose (50 de ani), deputat aflat la al cincilea mandat și vicepreședinte al PSD, a intrat în atenția presei în 2015, când a fost acuzat de plagiat a lucrării de tezei de doctorat, obținută la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul", sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, acuzat, la rândul sau, de plagiat, fiindu-i retras titlul de doctor. În martie 2016, Tudose a cerut renunțarea la doctorat, reamintea HotNews.ro, la începutul anului.

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație dezvăluia, în 2015, că circa 50 de pagini din lucrarea de doctorat a ministrului Economiei Mihai Tudose, cu titlul "Infrastructura critică-model și strategie manageriala", susținută în 2010 la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" și publicată apoi la RAO Internațional Publishing Company au fost plagiate "fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susținută, cu un an mai devreme, de comisarul-șef Radu Andriciuc, la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, din aceasta fiind copiate inclusiv părți din concluzii, câteva anexe și chiar o secțiune din bibliografie.

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI că la momentul redactării lucrării "erau alte vremuri". 

***

PSD și ALDE, PNL, USR, PMP, UDMR și Grupul parlamentar al minorităților naționale se vor întâlni, luni, pe rând, începând cu ora 15:00, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis pentru a se consulta în privința desemnării unui candidat la funcția de premier după ce, săptămâna trecută, coaliția de guvernământ și-a demis, prin moțiune de cenzură, propriul Guvern condus de Sorin Grindeanu.

PSD și ALDE au fost chemate împreună la consultări și este de așteptat ca acestea să facă o propunere de premier, despre care social-democrații spun că președintele Iohannis ar trebui să o accepte, întrucât dețin în continuare majoritatea în Parlament. Totodată, și PNL ar putea propune un nume, însă liberalii urmează să hotărască acest lucru într-o ședință care începe la ora 12:00.

Social-democrații s-au reunit deja, de la ora 10.30, la Palatul Parlamentului, pentru a se decide asupra numelui pe care i-l vor înainta președintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, înaintea ședinței CExN, că a avut discuții cu mai multe persoane pentru a ocupa funcția de premier și că acum are "cinci-șase" variante, dintre care se degajează deja o soluție.

"Am avut și ieri și zilele trecute discuții cu aproape toți președinții de organizații, cu două excepții, care sunt plecați din țară, cu o serie de parlamentari, colegi din țară, și au reieșit 5-6 variante pentru postul de prim-ministru. Am discutat aseară, azi noapte și azi dimineață cu fiecare dintre ei și se degajează o soluție care vreau să o propun în CEx", a spus Dragnea.

Dragnea a precizat că ministrul interimar de Interne, Carmen Dan, se află printre aceste variante, motiv pentru care a fost și invitată la ședința CExN, deși nu este membru, menționând că toți candidații PSD au fost chemați la ședință.

Totodată, liderul social-democrat s-a arătat încrezător că președintele Klaus Iohannis îi va accepta prima propunere de premier, în condițiile în care șeful statului a avut o poziție corectă în ultima vreme, iar PSD are în continuare majoritate în Parlament.

"Poate ne acceptă, teoretic ar trebui să ne accepte. Am văzut toate declarațiile dumnealui și poziția din ultima perioadă, care, trebuie să recunosc că mi s-a părut o poziție corectă, adică nu s-a implicat, chiar dacă poate au fost tentații în această speță și cred că vrea stabilitate ca și noi. Avem majoritate, s-a probat la moțiune. E o aritmetică simplă", a spus Liviu Dragnea înaintea ședinței CExN.

Odată cu căderea Guvernului Grindeanu, în presă au început vehiculări ale diferitor nume care ar putea fi propuse pentru funcția de premier, precum cel al primarului general Gabriela Firea, cel al liderului senatorilor PSD Mihai Fifor, cel al prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu, cel al europarlamentarului Viorica Dăncilă, dar și a câtorva membri din Cabinetul Grindeanu, precum cel al lui Carmen Dan, Sevil Shhaideh și Lia Olguța Vasilescu, trei dintre cele mai fidele social-democrate ale lui Liviu Dragnea.

De altfel, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat, duminică seara, la Antena 3, că social-democrații au o listă de opt nume de potențiali premieri. Printre aceștia se numără actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, și europarlamentarul Viorica Dăncilă.

La rândul ei, ca și Liviu Dragnea, vicepreședintele PSD Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, care a promovat testul prin care a trecut Guvernul Grindeanu și are șanse mari de a se regăsi în noul Cabinet, dar nu și să-l conducă date fiind problemele sale penale s-a declarat, duminică, la Antena 3, încrezătoare că prima variantă de premier propusă de majoritate va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis și nu se va ajunge la un al doilea vot, cu riscul alegerilor anticipate, deoarece există "un milion de tertipuri parlamentare" pentru blocarea lui, precum blocarea votului în conducerea Parlamentului, controlată de actuala majoritate, potrivit News.ro.

Programul consultărilor

  • Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 16:00 - Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Liviu Dragnea a afirmat că numele propunerii de premier va fi făcut public într-o declarație de presă la finalul consultărilor, în jurul orei 16:00.

Profilul premierului perfect

"Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern și o persoană cu o majoritate parlamentară în spate", în opinia președintelui Iohannis.

"Un om corect, un om responsabil, un om care să nu fie aventurier, capabil de implementarea programului de guvernare, care să aibă capacitate de muncă extraordinară, un om cinstit", este profilul unui premier perfect în viziunea liderului PSD Liviu Dragnea.