Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului ar urma să se reunească luni, începând cu ora 16:00, pentru a acorda un nou vot de învestire celui de-al doilea Guvern condus de Ludovic Orban.

Au fost 188 de parlamentari prezenți, astfel că ședința a fost declarată închisă din lipsă de cvorum. 

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a chemat liderii de grupuri la discuții.

+++ 

Ludovic Orban a declarat că, în cazul în care va exista un temei solid, liberalii vor sesiza Curtea Constituțională pe tema absenteismului de la votul privind învestirea noului Cabinet.

+++ 

PSD, ALDE și Pro România au anunțat în mod public faptul că vor boicota învestirea Guvernului Orban II prin absență. Concret, pentru a fi asigurat cvorumul de ședință este obligatorie prezența a cel puțin 233 de senatori și deputați.

PNL și USR vor fi în sală, dar cele două formațiuni adună doar 147 de parlamentari.

PMP, UDMR și grupurile celorlalte minorități naționale nu susțin nici ele alegerile anticipate.

Planul PNL a fost acela de a nu acorda votul de încredere Guvernului Orban II, astfel că președintele ar trebui să vină cu o nouă nominalizare de premier, a doua, urmând că și aceea să fie respinsă și să se declanșeze alegeri anticipate.

Art. 89 alin. (1) din Constituție spune: După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

Cele 60 de zilei pentru declanșarea alegerilor anticipate au început să curgă din data de 10 februarie, atunci când Ludovic Orban a înregistrat la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare.