Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, și-a exprimat marți încrederea în instituțiile europene că vor putea regla problema ajustării alocațiilor pentru copii din Austria.

Parlamentul austriac a adoptat săptămâna trecută legea privind indexarea alocațiilor pentru copiii din străinătate ai cetățenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii. Legea nu se aplică copiilor care locuiesc în Austria.  

"Noi avem încredere că sistemul de instituții europene poate regla astfel de probleme și poate să ajute ca să nu asistăm la niciun fel de încălcare a tratatelor", a declarat marți, la Bruxelles, ministrul român pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Comisia și celelalte instituții europene nu vor permite ca cele patru libertăți fundamentale ale Pieței unice să fie încălcate, a mai spus Ciamba, răspunzând unei întrebări.

Executivul de la Bruxelles a reacționat luni, o purtătoare de cuvânt precizând că ajustarea alocațiilor pentru copii în Austria nu este conformă cu legislația Uniunii Europene.

"Comisia va analiza legea îndeaproape în ceea ce privește compatibilitatea ei cu legislația europeană. Poziția noastră e binecunoscută în privința beneficiilor pentru copii. Indexarea beneficiilor familiale nu e conformă cu legea UE”, a spus purtătoarea de cuvânt a CE, adăugând că e și o chestiune de non-discriminare: "Dacă muncitorii contribuie la sistemele de asigurare naționale e de așteptat să primească aceleași beneficii indiferent de naționalitate și de locul unde trăiesc copiii”.