Consiliul Afaceri Generale a adoptat marți mai multe acte legislative care pregătesc Uniunea Europeană și cetățenii UE pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune fără un acord de retragere.

Măsurile de contingență adoptate marți de Consiliu au drept scop diminuarea efectelor negative pentru cetățenii europeni ale unui eventual Brexit fără acord.

Marea Britanie ar urma să iasă din UE în data de 29 martie, dar premierul Theresa May va cere liderilor europeni prelungirea termenului, după ce nu a reușit să obțină acordul Parlamentului britanic asupra acordului negociat cu UE.

Printre cele 11 documente aprobate marți de Consiliu se numără proiectul de regulament referitor la protejarea drepturilor de securitate socială ale cetățenilor UE în Regatul Unit, un act ce va asigura protejarea tinerilor care participă la programul Erasmus, pentru a-și putea continua studiile chiar și într-un scenariu no deal, precum și măsuri în domeniile siguranței aviației, transportului rutier sau pescuitului, a anunțat Președinția română a Consiliului UE.

Obiectivul acestor acte este de a limita cele mai grave daune pe care le-ar provoca un Brexit dezordonat în anumite sectoare, în care ar duce la perturbări majore pentru cetățeni și întreprinderi. Ele vin în completarea altor măsuri, cum ar fi cele privind drepturile cetățenilor, adoptate de statele membre în cadrul pregătirilor lor pentru scenariul „fără acord”.

„Aceste măsuri sunt de natură temporară, au un domeniu de aplicare limitat și sunt adoptate unilateral de către UE. Ele nu sunt în niciun fel menite să reproducă toate beneficiile apartenenței la UE sau condițiile unei eventuale perioade de tranziție, astfel cum sunt prevăzute în acordul de retragere. În unele domenii, măsurile sunt condiționate de acțiunea reciprocă din partea Regatului Unit”, a anunțat Consiliul.