Uniunea Europeană e mai mult decât o piață unică, e o uniune a valorilor comune, au susținut la București oficiali europeni participanți la o reuniune informală.

Întrebat dacă sprijină o condiționare a acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, Michael Roth, secretarul german de stat pentru Europa, a replicat: ”Desigur. Apreciem foarte mult propunerea Comisiei Europene, pentru noi e una dintre chestiunile de o importanță esențială. Trebuie să arătăm în mod clar că UE e mult mai mult decât o piață unică, suntem în primul rând o Uniune a valorile comune”.

Și ministrul de Externe belgian, Didier Reynders, a declarat că Uniunea Europeană e una a valorilor, în special ale statului de drept. El a precizat că toate statele membre trebuie să rămână în logica articolului 2 din Tratatul UE: ”Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați”.

Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe, a declarat că fiecare stat membru trebuie să respecte contribuabilii.

”Dacă sunt bani europeni, regulile trebuie respectate, criteriile de la Copenhaga, și regulile solidarității și, evident, în primul rând, regulile statului de drept”, a declarat Asselborn.

Întrebat înainte de debutul celei de-a doua zile a reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene dacă se va discuta de legătura dintre statul de drept și fondurile europene, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a evitat răspunsul.

”În cadrul bugetului multianual vorbim de condiționalități, nu e vorba doar de statul de drept, e vorba de noi condiționalități, de flexibilitate. Am văzut criza migrației și am văzut cum flexibilitatea e uneori importantă”, a declarat Ciamba, adăugând că eurodeputații vor mai multă flexibilitate, în timp ce statele membre sunt mai reticente când vine vorba de flexibilitate și vor să vadă condiționalitățile pe care trebuie să le îndeplinească.

Marți dimineață, miniștrii și secretarii de stat au avut un mic dejun de lucru cu reprezentanți ai Parlamentului European pentru a discuta despre buget. Discuția despre cadrul financiar multianual a continuat și în cadrul reuniunii, George Ciamba declarând, într-o conferință comună de presă cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că a fost o discuție ”bună” și toată lumea a înțeles care sunt ”liniile roșii”.

Oficialul român a mai spus că o nouă discuție privind bugetul va avea loc săptămâna viitoare.

La rândul său, Frans Timmermans a declarat că se va ajunge la un compromis privind bugetul, chiar dacă acum negocierile sunt mai complicat decât de obicei, din cauza ieșirii din UE a Marii Britanii, unul dintre principalii contributori.