Miniștrii de Externe din Franța, Germania și Maria Britanie au anunțat joi, la București, crearea unei societăți cu sediul la Paris care va permite companiilor europene și iraniene să facă afaceri.

Compania Support of Trade Exchanges (INSTEX) va fi un instrument de sprijin al schimburilor comerciale, cu sediul la Paris și cu acționariat din trei state, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

INSTEX va permite companiilor europene ”să facă un comerț legal cu Iranul, în special în domeniul sănătății și agroalimentar, sectoare de primă necesitate pentru poporul iranian”.  

Șeful diplomației franceze a precizat că decizia reprezintă ”un gest politic important” în vederea sprijinirii acordului nuclear cu Iranul, o înțelegere ”esențială pentru asigurarea securității în regiune”.


Le Drian a mai precizat că sunt necesare și alte etape pentru ca mecanismul să devină operațional cât mai curând posibil. 

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a subliniat că decizia de înființare a Instex este ”o dovadă clară” a faptului că statele europene semnatare ale acordului din 2015 continuă să fie ferm angajate în respectarea acestei înțelegeri, atât timp cât Teheranul va respecta termenii acordului.

Hunt a ținut să dea asigurări că decizia nu le va împiedica pe cele trei state europene să abordeze acțiunile destabilizatoare și ostile ale Iranului.

La rândul său, șeful diplomației germane, Heiko Maas, a precizat că inițiativa arată că cele trei state își îndeplinesc angajamentele luate în cadrul acordului și așteaptă ca și Iranul să facă același lucru.

Anunțul de la București va nemulțumi Washingtonul, care s-a retras în mai anul trecut din acordul încheiat de fosta administrație americană și a reimpus sancțiuni Teheranului.

Departamentul american de Stat a precizat joi că ”urmărește îndeaproape” informațiile despre acest mecanism. 

"După cum a precizat în mod clar președintele, entitățile care continuă să se angajeze în activități ce încalcă sancțiunile aplicate Iranului riscă să suporte consecințe grave care ar putea include pierderea accesului la sistemul financiar american și posibilitatea de a face afaceri cu Statele Unite sau companiile americane", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, relatează CNN.

Retragerea SUA din acord și reinstituirea sancțiunilor au lovit puternic economia iraniană.

Rămâne de văzut cum va funcționa noul mecanism, în condițiile în care multe companii mari au renunțat la afaceri cu Iranul, de teama sancțiunilor americane.