Autoritățile de la Bruxelles și-ar dori ca discuțiile privind viitorul Cadru Financiar Multianual al UE să fie încheiate înainte de alegerile pentru Parlamentul European, dar premierul Viorica Dăncilă nu crede că acest lucru este posibil.

„Avem o abordare ambițioasă, dar și realistă. Am spus că sper să facem pași importanți, dar nu vom obține un acord politic pentru că există o divizare a părerilor legate de acest aspect între statele membre, iar Consiliul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă, într-un interviu acordat joi Radio România. Premierul fusese întrebat dacă poate fi obținut în perioada în care vom deține Președinția un acord politic.

De la 1 ianuarie, România a preluat Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar una dintre direcțiile trasate de liderii europeni la summitul din decembrie a fost obținerea unui progres consistent în negocierile asupra viitorului cadru financiar multianual, aferent perioadei 2021-2027.

Viorica Dăncilă consideră că viitorul buget al UE este cel mai dificil dosar dintre cele pe care le gestionează România pe perioada Președinției Consiliului „pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar, de modul în care vom obține un acord pe acest cadru vor fi avute în vedere și celelalte politici, fie că vorbim de politicile tradiționale - și mă refer la Politica Agricolă Comună sau politica de coeziune - fie că ne referim la migrație, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărî pentru următoarea perioadă și ceea ce va avea impact în fiecare stat membru va depinde de modul în care gestionăm cadrul financiar multianual”.

Dar nu este singurul dosar dificil, a adăugat premierul.

„Bineînțeles că avem și alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns - mă refer la Brexit, la viitorul UE post-Brexit - dosare foarte importante, care va trebui să avem un consens în rândul statelor membre”, a spus Dăncilă la Radio România.

Comisia Europeană spera că bugetul UE pentru 2021-2027 va fi gata înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, pentru a evita posibilele întârzieri în adoptarea acestuia. Însă pozițiile statelor membre asupra mai multor capitole din buget sunt încă prea divergente, astfel că noul termen avansat acum este toamna anului curent. Totuși, este posibil ca procedurile de instalare a noului legislativ, apoi a viitoarei Comisii Europene, să se lungească, iar adoptarea bugetului să fie afectată.