În restaurantele Consiliului UE se servește marți mâncare românească, cu ocazia aniversării Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri, dar și în contextul în care România va prelua Președinția Consiliului de la 1 ianuarie.

În meniu au fost incluse ciorbă de fasole cu afumătură, sarmale, salată de boeuf, ghiveci cu mămăligă, zacuscă și cozonac.

Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, a apreciat inițiativa Consiliului: "A fost o surpriză plăcută să descoperim că felurile de mâncare au la bază rețete tradiționale, fiind realizate inclusiv de bucătari români care lucrează la Consiliu. Sunt gusturile savuroase de acasă, de care astăzi s-au bucurat colegii noștri din toate statele membre. Cu mai puțin de o lună înainte de preluarea Președinției Consiliului UE, România este omniprezentă la Bruxelles, iar astăzi principalul element de interes este gastronomia românească”.

Preparatele au fost apreciate de funcționarii europeni care au trecut pragul restaurantelor Consiliului, potrivit unui comunicat al Reprezentanței României la UE.