Uniunea Europeană nu va face nimic pentru a influența votul așteptat săptămâna viitoare în Camera Comunelor asupra acordului privind Brexit.

Comisia Europeană a anunțat deja că înțelegerea dintre guvernul de la Londra și Uniunea Europeană nu va fi renegociată, deși premierul britanic Theresa May a căutat asigurări suplimentare de la liderii europeni pentru a obține sprijinul parlamentarilor.

În decembrie, May a amânat votul Parlamentului asupra acordului dintre guvernul ei și Bruxelles pentru că era evident că deputații britanici l-ar fi respins. Duminică, May a spus că nu va mai amâna acest vot, dar a avertizat că respingerea acordului ar duce Marea Britanie într-un „teritoriu necunoscut”.

Întrebat dacă Președinția română a Consiliului UE va convoca un Consiliu în format UE-27 pentru 16 ianuarie, după votul așteptat în 14 sau 15 ianuarie în Camera Comunelor, George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene, a negat.

Ciamba, care prezidează marți primul Consiliu Afaceri Generale (în format UE-28) din acest an, a spus că „trebuie să așteptăm rezultatul (votului). Este mai important acum să nu anticipăm nimic”.

Ministrul a adăugat că UE este pregătită pentru orice variantă și că Președinția română va trebui să facă anumite lucruri oricum.

„Retragerea ordonată a Marii Britanii din Uniune este oricum o situație lose-lose, dar măcar este ceva ce putem gestiona, iar acum este important să subliniem că nu ar trebui să avem nicio abordare care ar putea afecta sau periclita șansele ca acordul să fie pus în dezbatere și să treacă de Camera Comunelor”, a declarat Ciamba marți dimineață la Bruxelles, înainte de începerea lucrărilor Consiliului.


Cu alte cuvinte, UE încearcă să se abțină de la a face orice fel de comentarii care ar putea pune paie pe foc la Londra.

„Acordul aflat pe masă este singurul și cel mai bun posibil. Acest acord nu va fi renegociat”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas. El a spus că o conversație telefonică ce a avut loc vineri între premierul Theresa May și președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a fost „amicală” și că cei doi vor discuta din nou în această săptămână, dar acordul nu va fi schimbat.

La summitul UE din decembrie, premierul britanic le-a cerut liderilor europeni să modifice unii termeni ai acordului, dar ei au insistat că nu vor redeschide negocierile asupra acestuia. May voia să obțină noi garanții din partea UE în legătură cu „plasa de siguranță”, o măsură prin care s-ar evita o frontieră fizică între Republica Irlanda, parte a UE, și provincia britanică Irlanda de Nord.

Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne ieșirea prevăzută pentru 29 martie pentru a încerca negocierea unui nou acord.

Luni, când a prezentat presei de la București prioritățile Președinției Consiliului UE, George Ciamba a vorbit și despre pregătirile UE privind „cazul cel mai nefericit în care ne vom duce spre o variantă dezordonată”.

„Suntem deja în contact cu Comisia și cu toți factorii instituționali, astfel încât să putem să performăm, pentru că, practic, dacă cumva ajungem la un accident pe care nu ni-l dorim, va fi foarte important ce vom face în sensul de legislație europeană care trebuie adoptată. Nu e vorba numai de ceea ce poate face Comisia la nivel tehnic (...) e vorba de ceea ce trebuie să facă țările membre la nivel de Consiliu și aici România este pregătită să joace un rol important. Sperăm că nu va fi nevoie”, a spus Ciamba.