Episodul „Zona periurbană”, al șaptelea din cadrul seriei Bucharest Housing Stories, a devenit disponibil pe platforma bucharesthousingstories.ro.

Al șaptelea episod din serial este dedicat locuirii în Zona periurbană şi poate fi vizionat aici.

Experienţa de locuire în Bucureştiul contemporan este influenţată de transformările petrecute după 1990 în ceea ce priveşte mobilitatea locativă a persoanelor, transformări ce includ şi migraţia din/spre oraş. Anterior controlate prin politici largi de urbanizare-industrializare, astfel de mişcări au loc acum în noi contexte, schimbând faţa oraşului şi a împrejurimilor sale. Ce înseamnă să locuieşti astăzi într-o localitate limitrofă Bucureştiului? Cum se petrece migraţia din/spre Bucureşti, pentru locuitorii unei astfel de localităţi? Ce relaţii există între Bucureşti şi împrejurimile sale? Vă propunem o nouă întâlnire pentru discutarea locuirii în zona periurbană.

Bucharest Housing Stories reprezintă o parte dintr-un proiect mai mare: „Case vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti şi împrejurimi”. Credem că forma şi organizarea spaţiului de locuit sunt influenţate de mediul în care acesta este construit, prin intermediul locuinţei reflectându-se relaţia dintre cultură şi mediu (natural sau social). Modul în care spaţiul de locuit este folosit descrie idei şi valori culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni. Prin proiect, ne propunem să contribuim la conştientizarea varietăţii formelor şi experienţelor de locuire din Bucureşti şi zonele limitrofe, ca expresii ale diversităţii culturale.

Proiect realizat de Asociaţia VIRA

Parteneri proiect: Asociaţia MAIE şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român