După două zile de vot, peste 270.000 de români au votat. Lor li se adaugă cei peste 25.000 care și-au exprimat preferințele prin corespondență.

UPDATE 9/11

12:22 Secțiile de votare din străinătate sunt deschise și duminică, 10 noiembrie, între orele 7.00-21.00 (ore locale).

12:20 La ora 23.00 (ora României) 270.502 de cetățeni români își exercitaseră dreptul la vot, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central, la care se adaugă cei 25.189 care au votat prin corespondență.

00:18 A doua zi a votului în străinătate pentru alegerea președintelui României s-a încheiat în Europa, Asia, Africa și Australia și continuă în America, în 58 din cele 835 de secții de votare, anunță MAE.

Cea de-a treia zi de votare a început deja în secțiile din Australia și Noua Zeelandă.

21:20 Prezența la vot se apropie de 300.000.

20:00 Grupul de Facebook ”Voluntari-șoferi la vot în Europa”, creat cu prilejul europarlamentarelor din mai, a fost reactivat astfel încât cei care nu au cum să ajungă la secții pot apela la ajutorul unor șoferi din regiune care s-au oferit să-i transporte gratuit.

18:49 Prezența la vot este de 248.517, potrivit site-ului BEC.

18:48 A doua zi de vot în străinătate s-a încheiat deja în: Australia, China, Filipine, India, Japonia, Kazahstan, Malaysia, Noua Zeelandă, Republica Indonezia, Republica Coreea, Republica Populară Democrată Coreeană, Regatul Thailandei, Republica Singapore, Sri Lanka și Vietnam.


16:20 Numărul celor care au votat a depășit 200.000.

14:56 Prezența la urne o depășește pe cea din turul I, de la alegerile prezidențiale din 2014. Peste 170.000 de români au votat până acum.

La ora 14:00, 161.544 de români din diaspora au votat, dintre care 25.189 prin corespondență.

 

  • Prezența la vot în timp real poate fi urmărită aici.

 


12:20 Peste 133.000 de români au votat până la această oră, dintre care 25.189 prin corespondență. Cei mai mulți s-au prezentat la urne în Italia - peste 19.000, în Marea Britanie - peste 18.000, în Germania - peste 15.700 și în Spania - peste 13.000.


10:00 Până la ora 10:00 numărul votanților din străinătate se apropia de 90.000.

Până acum, peste 25.000 de români din străinătate au optat pentru votul prin corespondență.


17:40 La Roma și la Berlin, cei care au dorit să voteze au stat ceva timp la coadă.

16:30 Peste 28.600 de români au votat la secțiile din străinătate. Cei mai mulți sunt în Italia - peste 4.700, Marea Britanie - 4.000, Spania și Germania - câte 3.700.


14:35 Europarlamentarul USR-PLUS Nicu Ștefănuță afirmă că politicieni, diplomați, funcționari de la Bruxelles sau simpli cetățeni au venit încă din prima zi la urne.


13:51 Votul în străinătate pentru alegerile prezidențiale 2019 a început și în secțiile de votare organizate în Europa. La ora 13:00, ora României, votul este în curs de desfășurare în 770 de secții de votare din cele 835 organizate în străinătate. În acest moment, sunt deschise secțiile de votare din: Afganistan, Africa de Sud, Albania, Angola, Arabia Saudită, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Coreea, China, Cipru, Croația, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Etiopia, Filipine, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Iordania, India, Republica Indonezia, Israel, Italia, Irak, Iran, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuweit, Liban, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malaysia, Malta, Maroc, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Nigeria, Olanda, Sultanatul Oman, Pakistan, Palestina, Polonia, Qatar, Federația Rusă, Serbia, Republica Singapore, Siria, Slovenia, Slovacia, Spania, Sri Lanka, Sudan, Suedia, Regatul Thailandei, Tunisia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zimbabwe, precum și secția de votare Perth, din Australia, anunță MAE.

Până la ora 13.00, ora României, prima zi a votării în străinătate s-a încheiat în 6 secții de votare (Auckland, Noua Zeelandă și Melbourne, Canberra, Sydney, Brisbane și Adelaide din Australia).

 

”Din cauza unor elemente obiective, independente de MAE, secția de votare numărul 194 din Herne (Germania) nu a putut fi deschisă astăzi, în pofida tuturor eforturilor de remediere a situației întreprinse atât de Ambasada României la Berlin, cât și de Consulatul General al României la Bonn. Cetățenii români din regiune au fost informați, pe multiple canale, de către Ambasada României la Berlin și Consulatul General al României la Bonn, cu privire la această situație și la opțiunile alternative. Secția își va desfășura în mod normal activitatea în timpul zilelor de sâmbătă și duminică, conform orarului stabilit prin lege”,

 

anunță Ministerul de Externe.

13:28 Mai mulți lideri politici au votat în străinătate: președintele PMP, Eugen Tomac - la Chișinău, europarlamentarul Rareș Bogdan, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, și senatorul liberal Viorel Badea Riceard - la Roma.


13:09 Potrivit Biroului Electoral Central, la ora 13:00, ora Românei, aproape 2.800 de români din diaspora au votat.


10:00 După Noua Zeelandă, următoarele secții de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan și Turkmenistan.

La ora 9:00, ora României, votul era în curs de desfășurare în 24 de secții de votare organizate în străinătate.

Potrivit MAE, procesul de votare decurgea în condiții normale, în toate cele 24 de secții deschise la acea oră. La ora 10:00, ora României, s-a închis prima zi a votării la secția din Auckland, Noua Zeelandă.

7:45 La secțiile de votare din afara României au votat până vineri ora 07:00, ora României, 130 de alegători în Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia și Singapore.

Votul a început la Auckland, în Noua Zeelandă, la secția de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României.

+++

Votul în diaspora durează, în premieră, trei zile, de vineri până duminică. Astfel, primii români care vor vota la alegerile prezidențiale din 2019 sunt cei din Noua Zeelandă, începând de vineri, ora locală 12:00 (1:00, ora Românei).

Pe 1 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea materialelor necesare votării la alegerile prezidențiale către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Pentru cele 835 de secții de votare care vor fi organizate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis, pentru turul I al alegerilor prezidențiale, 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de ștampile cu mențiunea ”VOTAT” și 3.997.044 de timbre autocolante cu mențiunea ”VOTAT”.

Odată cu buletinele de vot, Ministerul Afacerilor Externe a expediat și celelalte materiale necesare votării în cadrul secțiilor de votare din străinătate: modele de liste electorale suplimentare, modele de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale ce trebuie completate în anumite situații specifice.

MAE precizează că numărul buletinelor de vot, al ștampilelor și al timbrelor autocolante necesare desfășurării procesului de vot din străinătate a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ținând cont de prezența la vot la procesele electorale anterioare și distribuția teritorială a comunităților românești, precum și de intenția participării la vot exprimată de către cetățenii români în cadrul consultărilor misiunilor diplomatice ale României cu comunitățile românești din străinătate.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și harta interactivă a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/49479.

La alegerile pentru președintele României din noiembrie 2019, votarea în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile pentru fiecare tur de scrutin: vineri între ora locală 12:00 și ora locală 21:00, iar sâmbătă și duminică între ora locală 7:00 și ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot, pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Câți români din străinătate s-au înregistrat online pentru a vota

Autoritatea Electorală Permanentă a lansat, pe 28 iulie, site-ul votstrainatate.ro, o platformă online pe care cetățenii români din diaspora care vor să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se puteau preînregistra.

Termenul pentru înscrierea românilor din străinătate la prezidențialele din luna noiembrie a expirat pe 16 septembrie, după ce, inițial, termnul fusese stabilit pe data de 11 septembrie, dar Guvernul condus atunci de Viorica Dăncilă a adoptat o Hotărâre de Guvern pentru prelungirea acestuia, dat fiind număr mic de români care au accesat platforma.

În final, pentru votul la secții s-au înscris 38.944 de alegători, iar pentru votul prin corespondență s-au înscris 41.003 de români.

Pentru votul prin corespondență, cele mai multe înscrieri au fost în Marea Britanie - 11.102, Germania - 6.211, Spania - 3.455, Franța - 2790 și Italia - 2699.

Români din 113 țări au optat pentru acest tip de vot, dar în foarte multe state e vorba de un număr mic de înscriși, în 24 de state înregistrându-se câteun singur votant.

În ceea ce privește votul la secții, 7.818 de români din Marea Britanie s-au înscris în Registrul electoral, 4.784 din Italia, 3.901 din Spania, 3.785 din Germania și 2.367 din Franța.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale Iulian Ivan a adresat joi, în cadrul unui briefing la MAE, cetățenilor români care se află în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale rugămintea de a se prezenta la vot pe durata celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi:

 

”Acest exercițiu reprezintă un efort comun și ne dorim ca toți cetățenii care doresc să își exercite dreptul de vot să o poată face în cele mai bune condiții”.


 

Autoritatea Electorală Permanentă a pus la dispoziția cetățenilor două clipuri video informative pentru votul la secție și votul prin corespondență.


Procesul de votare prin corespondență

Pe buletinul de vot se lipește autocolantul cu mențiunea ”VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat;

• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;

• Se completează certificatul de alegător, menționând data și semnând olograf;

• Se introduce plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;

ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

Expedierea materialelor 

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:

– îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;

– îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;

– îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz. 

+++

Pe data de 3 iulie, la presiunile opiniei publice și criticile aduse de opoziția parlamentară și președinte, Parlamentul României a adoptat legea care permite ca românii din Diaspora să aibă la dispoziție trei zile să voteze la alegerile prezidențiale. Decizia a fost luată ca urmare a cozilor uriașe formate în străinătate pe 26 mai, când au avut loc alegerile europarlamentare. 

Pe 23 iulie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea, precizând că actul normativ reprezintă „un prim pas menit să creeze condiții pentru exercitarea acestui drept de către toți cetățenii aflați la rând și în secția de votare chiar și după ora 21:00”.