Numărul secțiilor de votare din străinătate aprobate până în prezent de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a ajuns la 714, din cele 838 de secții de votare preconizate a fi înființate la alegerile pentru președintele României din anul 2019.

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, prin Hotărârea nr. 37/2019, propunerile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare privind sediile a încă 270 de secții de votare, pe lângă cele 444 aprobate anterior, noile propuneri fiind transmise de MAE la 11 octombrie 2019.

Potrivit acestei hotărâri, numerotarea secțiilor de votare se realizează în continuarea numerotării secțiilor de votare prevăzute de Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 35 din 4 octombrie 2019 pentru aprobarea propunerilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare privind sediile secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Președintele României din anul 2019, transmise de Ministerul Afacerilor Externe pe 3 octombrie 2019, precum și a unor măsuri pentru buna organizare a acestora.

Hotărârea nr. 37/2019 a AEP prevede că Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice și oficiile consulare vor lua măsurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea condițiilor logistice minimale pentru desfășurarea votării în secțiile de votare prevăzute în anexă, precum și pentru aducerea la cunoștința alegătorilor din străinătate a sediilor acestora.

De asemenea, hotărârea menționată stabilește că Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice și oficiile consulare vor lua măsurile necesare, pentru a asigura comunicarea proceselor-verbale privind desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale ale secțiilor de votare prevăzute în anexă, către Autoritatea Electorală Permanentă, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, precum și către formațiunile politice care participă la alegerile prezidențiale din 2019, de îndată ce au fost întocmite. 

Potrivit MAE, misiunile diplomatice și oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spații adecvate și pentru obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale.

Pe baza dialogului cu șefii de misiuni, Ministerul de Externe estimează că la alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.

Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franța (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveția (8).