Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Externe vor da detalii suplimentare cetățenilor din diaspora privind scrutinul pentru prezidențiale începând cu data de 28 august, când debutează perioada electorală, informează AEP.

Comunicatul vine ca urmare a scrisorii deschise prin care mai multe grupuri civice solicită AEP informații privind măsurile care vizează promovarea modalităților de vot pe care le au la dispoziție alegătorii din străinătate la alegerile pentru președintele României din toamna acestui an.

AEP reamintește că a lansat portalul www.votstrainatate.ro "încă dinaintea promulgării Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, iar acesta a devenit funcțional în aceeași zi în care a intrat în vigoare această lege, mai exact în data de 28 iulie 2019, ora 12:00".

"Autoritatea Electorală Permanentă se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni, precum și cu reprezentanții comunităților de români din străinătate în vederea realizării unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalitățile de vot pe care le au la dispoziție alegătorii din afara țării pentru scrutinul din toamnă", se arată în comunicat.

Conducerea AEP alături de reprezentanții MAE și ai MRP va participa luna aceasta la întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din străinătate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele orașe europene și la întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din străinătate aflați în vacanță în România.

"Aceste acțiuni își propun creșterea gradului de conștientizare a drepturilor și responsabilităților românilor din diaspora, precum și a promovării înregistrării pe portalul www.votstrainatate.ro cu opțiunea votului prin corespondență sau cu cea a votului la o secție de votare mai aproape de casă", precizează AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă elaborează în această perioadă mai multe tipuri de materiale informative destinate alegătorilor: clipuri de informare și materiale tipărite (broșuri, pliante și ghiduri).

După începerea perioadei electorale, respectiv 28 august, cetățenii vor fi informați constant  cu privire la informațiile relevante și la termenele calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, afirmă AEP.