Expert Forum transmite că, din sesizările primite de la observatori și alegători, problemele cel mai frecvent semnalate pe parcursul zilei de sâmbătă și duminică au fost legate de dificultăți în a se înscrie pentru utilizarea urnei speciale.

O altă problemă a fost neînțelegerea legislației electorale din perspectiva faptului că alegătorii trebuie să voteze în circumscripția unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința. De asemenea, au fost primite mai multe sesizări legate de membri ai comisiilor electorale sau alți participanți la procesul electoral care nu purtau corespunzător masca de protecție.

Din apelurile primite în preziua alegerilor parlamentare (5 decembrie 2020) rezultă că unii alegători au avut dificultăți în a solicita urna specială în condițiile pentru persoanele izolare sau carantinate. Pe de o parte, alegătorii din mai multe localități ne-au sesizat că nu au primit confirmări din partea birourilor electorale de circumscripție dacă vor putea vota duminică cu urna specială, iar unii au avut dificultăți în a contacta birourile electorale județene sâmbătă pentru a obține informații suplimentare. În acest context, deciziile Biroului Electoral Central privind acest fel de solicitări ar fi trebuit să fie mai specifice cu privire la confirmarea înscrierii. Mai mult, dat fiind faptul că această procedură a fost publicată cu scurt timp înainte de alegeri, nu este surprinzător că alegătorii afectați de virusul COVID-19 nu au luat cunoștință despre ea în mod corespunzător.

EFOR a solicitat BEC să transmită cum vor vota alegătorii care se întorc duminică dintr-o țară care necesită carantinarea în România, iar răspunsul instituției arată că acest context nu a fost luat în calcul din punctul de vedere al reglementării. Cu alte cuvinte, acești alegători nu pot vota și ar fi trebuit să își planifice conduita pentru a putea vota duminică, conform BEC:

Data alegerilor parlamentare din anul 2020 a fost adusă la cunoștință publică prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 744/2020, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I din 4 septembrie 2020, iar regulile privind carantina și izolarea determinate de criză sanitară existentă au fost, de asemenea, cunoscute din timp de alegători, nefiind elemente survenite recent care să nu le permită acestora să își orienteze conduita în mod corespunzător.

Legat de organizarea practică a votului pentru urna specială, potrivit informațiilor obținute de la observatori și alegători, membrii birourilor electorale care au transportat urna specială nu au avut echipament corespunzător (precum combinezon, vizieră), mai ales în contextul în care au vizitat adresele unor alegători izolați sau carantinați. Cele mai multe apeluri și sesizări sunt legate de faptul că alegătorii nu pot vota în afara circumscripției unde sunt înregistrați cu domiciliul sau reședința.

Aceeași reglementare se aplică inclusiv alegătorilor carantinați sau izolați în alt județ. Numărul mare de solicitări reflectă logica restrictivă a legii, dar și lipsa de cunoaștere a procedurilor de vot de către alegători. Proiect derulat de Legat de votul prin corespondență, considerăm că declarațiile publice ale unor lideri politici și unele comentarii care au circulat în mass-media ridică suspiciuni - care pot părea nefondate - asupra integrității organizării procesului.

Ținând cont de contextul pandemic și de statisticile similare de la alegerile prezidențiale din 2019, respectiv parlamentare din 2016, motivele pentru care plicurile nu s-au întors nu sunt complet cunoscute la acest moment.

Așadar, Exeprt Forum susține că AEP și Poșta Română trebuie să prezinte cât mai curând statistici referitoare la câte plicuri au ajuns la alegători, câte s-au întors în țară sau au fost înregistrate la ambasade, precum și câte vor ajunge după termenul limită. În acest context, facem și un apel pentru păstrarea unui ton civilizat, bazat pe argumente și dovezi, pentru a nu afecta în mod nejustificat încrederea în procesul electoral.