Președintele Klaus Iohannis a felicitat PNL și Alianța USR PLUS pentru rezultatele obținute la alegerile locale de duminică, afirmând că valul schimbărilor a început odată cu organizarea referendumului pentru justiție din 2019.

"Ieri au avut alegerile locale în condiții cu totul speciale din cauza COVID-19. Ceea ce am văzut pe tot parcursul zilei a reprezentat o mobilizare exemplară. Felicit autoritățile implicate. (...) Procesul de vot a fost fără probleme majore și avem un nou exemplu că, atunci când autoritățile acționează cu răspundere, rezultatele se văd. Le mulțumesc în mod special cetățenilor care au mers la urne. Contribuția voastră face ca România să fie o democrație vie și puternică. Am avut o prezență bună, chiar dacă ne aflăm într-o criză sanitară", a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Iohannis a mai declarat că "victoria aparține în primul rând democrației românești", dar este și "o victorie majoră a dreptei din România".

"S-a conturat o nouă realitate politică, în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiție, care a continuat cu căderea Guvernului PSD, apoi la prezidențiale. Pentru PNL este un scor istoric, cea mai bună performanță eletorală din ultimii 30 de ani", a mai afirmat acesta.

Iohannis a mai punctat că rezultatul obținut de PNL arată că "administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc".

Iohannis a felicitat și Alianța USR PLUS pentru scorul obținut duminică.

Președintele a ținut să precizeze că "victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile parlamentare", atunci când "majoritatea toxică care a acaparat Parlamentul ar putea fi oprită din a mai produce daune ireparabile".

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat că epoca PSD trebuie să se încheie.

"Votul de ieri a reprezentat, totodată, și un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni pesediști se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă. Încurajez partidele democratice să continue dialogul, pentru a oferi românilor încredere în perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu soluții pentru dezvoltarea României", a mai susținut șeful statului.

În final, președintele a făcut un apel către autoritățile locale să organizeze tranziția de putere la nivelul administrațiilor cât mai rapid și fluent.

"Ne aflăm în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 și de implicarea tuturor factorilor - centrali și locali - depinde modul în care reușim să gestionăm această situație complicată", a conchis Iohannis.

Dezamorsarea tensiunilor SUA-China, geopolitică europeană în devenire

Mai mult pe EurActiv »