Peste 5.000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum, însă anul acesta organizatorii se tem că pandemia va duce la o scădere a numărului acestora.

La alegerile locale din 27 septembrie peste 500 de persoane au fost observatori într-una sau mai multe secții de vot, în echipe de câte doi observatori mobili.

"Prezența observatorilor este foarte importantă pentru buna desfășurare a votului, dovadă că în secțiile unde aceștia nu au existat la alegerile locale au fost făcute publice probleme ale procesului electoral - sectoarele 1 și 5 ale Capitalei sunt cele mai cunoscute exemple", potrivit comunității civice Geeks for Democracy.

”2020 este un an atipic din cauza noului coronavirus. Ultimul lucru de dorit pentru români ar fi ca pandemia să le influențeze viața nu doar până la eliminarea riscurilor de sănătate, ci în următorii patru ani, cât durează mandatul aleșilor în Parlamentul României. Trebuie să ne asigurăm că acest exercițiu fundamental pentru democrație - votul - rămâne relevant și în vremea Covid-19, prin prezență semnificativă a cetățenilor la urne și a observatorilor independenți în secții”, explică din partea organizatorilor Raluca Paraschiv, Geeks for Democracy.

Până pe 1 decembrie, observatorii independenți se pot înscrie pe fiecarevot.ro pentru a monitoriza desfășurarea scurtinului atât în țară, cât și în Diaspora.