Peste 80% din avuția generată anul trecut a mers la cei mai bogați 1% dintre locuitorii planetei, în timp ce cei 3,7 miliarde de oameni care formează jumătatea săracă a populației nu a primit nimic, estimează organizația de caritate Oxfam.

Raportul „Reward Work, Not Wealth”, publicat de Oxfam înainte de Forumul Economic Mondial de la Davos, susține că economia mondială permite elitei bogate să acumuleze averi și mai mari în timp ce sute de milioane de oameni abia reușesc să supraviețuiască.

Oxfam spune că datele din raportul său - chiar dacă oganizația a fost nevoită să actualizeze informațiile din precedentele ediții - arată că sistemul economic eșuează în atenuarea inegalităților.

Averea miliardarilor a crescut în medie cu 13% anual din 2010, de șase ori mai repede decât salariile muncitorilor obișnuiți, care au crescut cu doar 2% anual, estimează Oxfam. Un director executiv al uneia dintre cele mai mari cinci companii din industria modei are nevoie de doar patru zile pentru a obține cât câștigă un muncitor dintr-o fabrică de textile din Bangladesh în întreaga sa viață.

Oxfam atrage atenția și asupra diferențelor salariale dintre femei și bărbați, susținând că, în întreaga lume, femeile se regăsesc în general în cele mai prost plătite slujbe, cu un grad redus de siguranță.

„E greu de găsit un lider politic sau al mediului de afaceri care să nu spună că nu este îngrijorat de inechitate. Este chiar mai dificil de găsit unul care să și facă ceva în acest sens. Mulți mai degrabă înrăutățesc situația prin reducerea impozitelor și eliminarea unor drepturi ale muncitorilor”, a spus Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam International.