Agenda 2030 a marcat o schimbare provocatoare asupra modului în care guvernele fiecărei țări se îngrijesc de asigurarea bunăstării fiecărui om din propria țară raportându-se simultan la mijloacele și resursele utilizate pentru ca nimeni să nu rămână în urmă. Documentul adoptat în 2015 marchează necesitatea realizării unei dezvoltări durabile în cele trei dimensiuni (economică, socială și de mediu) într-un mod echilibrat și integrat în toate domeniile (inclusiv în politicile de cooperare privind abordarea problemelor globale).

Între 28 și 29 octombrie 2020 a fost organizat primul forum dedicat Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) care a reunit peste 1.000 de participanți interesați de subiect. Organizat de 18 organizații partenere din sfera dezvoltării durabile, Forumul ODD Belgia a pus în legătură diferiți actori: decidenți politici, companii, ONG-uri, mediul academic, etc. pentru a facilita întâlniri și pentru a face schimburi de idei și soluții în sfera ODD-urilor. Forumul a abordat o gamă largă de sectoare și o varietate de teme pe parcursul a 5 sesiuni plenare și 30 de ateliere tematice. Printre temele abordate s-au numărat: Barometrul ODD prezentat de Antwerp Management School, Universitatea din Anvers și UCLouvain (a abordat implementarea ODD în cadrul organizațiilor belgiene), ODD și educație, ODD și finanțe, ODD după COVID-19, ODD și guvernele locale, ODD și orientări politice etc.

În cea de a doua zi a Forumului, în cadrul atelierului ”Impact Assessment and SDGs: Experts seminar” au fost prezentate studii de caz din Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda și România. Guvernul României, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a prezentat prin intervenția domnului Borbély László status quo-ul implementării ODD-urilor în România, pașii și tendințele implementării ODD prin instrumentele de lucru specifice acestui sector. Deși mai este mult de lucru până să putem să vorbim de o monitorizare a implementării ODD-urilor sau de o realizare a angajamentelor de țară privind Asistența Oficială pentru Dezvoltare, se lucrează acum la elaborarea Planului de Acțiune (care va fi finalizat în 2021) simultan cu dezvoltarea unei baze de date și cu implicarea în modul de elaborare a bugetului de stat (care ar trebui să includă liniile strategice elaborate de Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă în planificările financiare pentru noul exercițiu financiar). Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare – FOND, împreună cu alți actori interesați, va monitoriza atent acest proces în România pentru a se asigura că autoritățile române vor conlucra alături de societatea civilă, mediul academic și media la îndeplinirea Agendei 2030.

Forumul ODD Belgia a prezentat modele de bună practică, a analizat stadiul în care diferite state implementează, monitorizează indicatorii și țintele Agendei 2030. Pe parcursul acestor două zile de lucrul ale forumului s-au prezentat multe idei practice de realizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru a se integra noua filozofie pe care Agenda 2030 o aduce cu sine, pentru abordarea de noi metodologii participative de planificare, implementare, monitorizare și raportare a ODD-urilor care ar putea fi implementate și în România.

Concluzia lucrărilor acestui forum, la care a participat și FOND, este că e necesar să se dezvolte un mod de viață în care dezvoltarea trebuie să fie sustenabilă, implicându-ne pe toți în elaborarea de politici care să transpună în practică această nouă abordare a dezvoltării care nu lasă nici o persoană în urmă. Stă în puterea noastră ca Agenda 2030 să rămână actuală!