Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, nu crede că acest val pandemic poate fi oprit fără carantină, explicând că procesul este mult mai amplu, secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar rata de pozitivare este mare.

Andreea Moldovan a fost întrebată duminică, la Digi24, dacă se poate pune frână acestui val fără carantină. 

„Sincer ,în momentul de față, nu cred pentru că procesul este mult prea amplu și noi vedem ce se întâmplă în sistem, vedem că sunt terapiile intensive cu foarte mulți pacienți, vedem că urgențele se colmatează, vedem că dintre pacienții internați în terapie un mare număr al acestora sunt pacienți adulți, tineri care nu au comorbidități, vedem un număr mare de pacienți pozitivi sau în creștere, vedem o rată de pozitivitate care crește, vedem un număr mare de elevi care sunt infectați, vedem o rată mare de transmitere a infecției”, a explicat Andreea Moldovan, informează news.ro.

Ea a dat exemplul unui elev care a îmbolnăvit nouă persoane. „Este deja absolut halucinant un caz în care un copil bolnav de la școală și-a îmbolnăvit părinții, cei patru bunici, bona plus un unchi și o mătușă. Deci practic este o transmitere extrem de largă și de intensă. Nu am cum să spun că stăm ne gândim, vedem ce facem. Părerea mea este că e important să ne gândim la niște măsuri pe care să le luăm acuma care poate că mi se păreau dure, dar nu sunt deloc dure, tocmai ca să avem un orizont de așteptare că poate în luna aprilie sau în luna mai sau în cursul verii să avem în sfârșit o perioadă mai de relaxare. Cumva, atunci când vezi că bulgărele începe să se rostogolească trebuie să iei niște măsuri să îl oprești”, a transmis secretarul de stat.
 
Andreea Moldovan a precizat că își dorește să fie introdus în grila de carantinare un indicator care să arate gradul de testare. 
 
„Mâine vom avea întâlniri la minister cu factori implicați, va fi că această grilă de carantinare sau acest punctaj pe carantinare să fie făcut corect fără nici un fel de echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei respective. Iar atunci când, de exemplu, există un indicator al încărcării cu pacienți la secția de Terapie Intensivă care are un punctaj destul de mic. În momentul în care vezi că ai 1.400 și ceva de locuri de terapie și deja o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total. De asemenea, mi-aș dori foarte mult să putem introduce și un indicator care să ne arată gradul de testare pentru că noi știm, ne-ar trebui cam 500 de teste la 100.000 de oameni ca să ne putem face o imagine semnificativ statistic a ceea ce se întâmplă în populației ori sunt județe unde nu avem acest număr de teste deși avem teste teste, atât PCR, cât și antigen rapide, avem metodologie de testare, avem proceduri, avem indicații, avem absolut tot ce trebuie. Singurul lucru care lipsește este bunăvoință, interes a tuturor celor implicați, a pacienților, a cadrelor medicale, a medicilor de familie”, a precizat Moldovan. 
 
Chestionată dacă poziția cu care merge la întâlnirea de luni este carantina națională, Andreea Moldovan a răspuns: „Nu, acest lucru nu e acum posibil și nu cred că momentan este singura soluție, dar pe de altă parte trebuie să înțelegem că drumul pe care acum ne aflăm nu este absolut deloc cel corect”.
 
„Dacă ar fi să facă abstracție de funcția pe care o am aș spune îmi doresc din tot sufletul o carantină națională pentru că sunt îngrijorată de ceea ce se întâmplă, însă, pe de altă parte îmi doresc ca partea de economie să aibă o continuitate, nu îmi doresc sub nicio formă ca partea socială și partea de viață publică a noastră să fie atât de largă și atât de expansivă cum este acum pentru că mă îngrozesc când văd ce văd în jur și pur și simplu mi se pare că mulți dintre noi poate nu am învățat multe din ceea ceea ce s-a întâmplat în acest an”, a completat ea.