Autoritățile județene din Arad vor amenaja la granița cu Ungaria, în Punctele de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I și Nădlac II, puncte temporare de vaccinare anti-COVID-19.

Decizia vine după ce s-a constatat că tot mai mulți români care lucrează în străinătate sau au locuințe în Ungaria vin în țară doar pentru a se imuniza, inclusiv străini cetățeni ai Uniunii Europene.

Prefectul județului Arad, Toth Csaba, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că "în ultima perioadă s-a observat o creștere a numărului de cetățeni români care vin din alte țări pentru a se vaccina".

"Nu aș spune că este un fenomen, dar sunt foarte mulți români care lucrează și locuiesc în țări europene și vin în Arad doar pentru a se vaccina. Unii vin cu partenerii de viață, cetățeni străini - germani, italieni și așa mai departe. Acești oameni se bucură de facilitatea de a se vaccina foarte ușor în țara noastră, fără programare. Personal cunosc multe cazuri, dar această tendință mi-a fost adusă la cunoștință și în cadrul discuțiilor din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Și cu ocazia Paștilor, românii care au venit acasă la familii au profitat și s-au vaccinat", a declarat prefectul.

La rândul său, șeful Direcției de Sănătate Public (DSP) Arad, Horea Timiș, a declarat că este vorba de "sute de persoane care în ultimele săptămâni au trecut granița în România pentru a se vaccina în Arad".

"Nu vorbim doar de cetățeni români stabiliți în străinătate, ci și de cetățeni ai altor state. În acest moment, cetățenii Uniunii Europene se pot vaccina la noi în țară. De altfel, vă pot spune că și foarte mulți angajați ai misiunilor diplomatice ale României din Europa au venit la Arad doar pentru a se vaccina. Cred că avem persoane vaccinate din toate țările europene. Pentru că de la o zi la alta am observat, fără să avem statistici precise, că sunt tot mai mulți cei care trec granița doar pentru a se vaccina, am decis să înființăm posturi temporare de vaccinare în PTF Nădlac I și PTF Nădlac II", a declarat, pentru tot pentru Agerpres șeful DSP Arad.

El a spus că aceste centre de la frontieră vor fi operaționalizate în o săptămână, cel mult două.

De asemenea, Horea Timiș a declarat că nu există probleme privind dozele de vaccin, acestea fiind suficiente în județ.