Ministerul Fondurilor Europene finanțează expertiza tehnică pentru elaborarea documentelor necesare construcției celor trei spitale regionale, a anunțat marți instituția.

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și ai Ministerului Sănătății au semnat un contract de finanțare pentru proiectul „Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele Spitalelor Clinice Regionale de Urgență din Craiova, Iași și Cluj”.

Valoarea unui astfel de proiect este de aproximativ 78 milioane de lei, spune Ministerul Fondurilor Europene, iar obiectul proiectului îl constituie asistența tehnică oferită de Banca Europeană pentru Investiții pentru elaborarea caietelor de sarcini pentru serviciile și lucrările necesare implementării proiectelor celor 3 spitale regionale; lansarea procedurilor de achiziție aferente și derularea lor; realizarea aplicațiilor de finanțare aferente acestor proiecte; dezvoltarea cadrului procedural pentru implementarea cu succes a proiectelor care vizează cele 3 spitale; dar și instruirea personalului echipei de implementare pentru buna gestionare a proiectelor.

Cele trei spitale regionale ar trebui finanțate parțial de Comisia Europeană din fondurile de coeziune, dar autoritățile române au tergiversat procedurile. Guvernul a spus că sumele oferite de UE sunt insuficiente, dat fiind că doar documentația pentru construcție ar putea costa 250 de milioane de euro. Proiectul pe care îl finanțează însă Ministerul Fondurilor Europene este însă în valoare de numai 78 milioane de lei (16,5 milioane de euro).

Dezvoltarea spitalelor regionale a început în 2016, când Ministerul Sănătății a semnat un contract de consultanță cu BEI în valoare de 1,5 milioane de euro.