Biblioteca Națională a României a finalizat proiectul "Sunetul paginilor", prin care peste 3000 de cărți de literatură din diverse domenii au fost digitalizate pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Proiectul "Sunetul paginilor", inițiat de Biblioteca Națională a României și susținut de Fundația Orange în cadrul programului de finanțare "Lumea prin culoare și sunet", și-a propus crearea și dezvoltarea celei mai mari biblioteci digitale adresată persoanelor cu dizabilități de vedere din România și continuarea demersurilor de integrare socială a acestui grup.

Astfel, persoanele nevăzătoare de oriunde din țară au acces liber la cea mai mare bibliotecă digitală dedicată lor și, implicit, la peste 300.000 de pagini din peste 3000 de volume din domenii ca literatură, psihologie, filozofie, istorie și științe juridice aflate în colecțiile instituției.

Cele peste 3000 de volume au fost accesibilizate cu ajutorul unui scanner performant, achiziționat special pentru acest proiect și a 22 de voluntari de la Facultatea de Litere a Universității din București.

Până în prezent, peste 300 de persoane cu dizabilități vizuale și-au făcut permis de cititor și au primit acces gratuit la documentele din colecția bibliotecii digitale, atât la sediul instituției, cât și online.

Biblioteca digitală va continua să se îmbogățească în mod constant cu noi resurse, chiar dacă etapa de implementare a proiectului s-a încheiat.

Finalul Proiectului "Sunetul Paginilor" a fost marcat printr-o conferință numită "Accesul persoanelor cu dizabilități la educație și cultură: de la necesitate la normalitate" ținută joi la Biblioteca Națională.

Printre invitații conferinței s-au aflat directorul General Biblioteca Națională a României - dr. Octavian Gordon, directorul Executiv al Fundației Orange - Amalia Fodor și șeful Serviciului de Dezvoltare Instituțională al Bibliotecii Naționale - Adriana Borună.

Au mai fost prezenți și președinte le Asociației Salvați Copiii Gabriela Alexandrescu, vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din România - Mihai Dima, președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități - Mihai Tomescu, președintele Fundației Viața fără Violență - Mihaela Olaru, dar și șeful Serviciului de Prevenire din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Grațiela Văduva.

"Dezvoltarea bibliotecii digitale a fost posibilă cu sprijinul Fundației Orange, care a fost alături de Biblioteca Națională încă din momentul în care a decis să primească în spațiile sale toți cetățenii, indiferent de vârstă, sex, naționalitate sau dizabilitate", a afirmat Adriana Borună, Șef Serviciu Dezvoltare instituțională, Biblioteca Națională a României.

"În calitatea sa de coordonator metodologic la nivelul Sistemului Național de Biblioteci, Biblioteca Națională va continua să ofere asistență tuturor instituțiilor de profil care doresc să accesibilizeze spațiul și informația pe care o dețin, astfel încât să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități vizuale din comunitatea lor, precum și tuturor acelora care doresc să știe mai multe despre modalitățile de accesibilizare: instituții de învățământ, posibili angajatori", a adăugat Adriana Borună.

"Pentru o persoană nevăzătoare, o carte este o foaie velină fără uneltele potrivite pentru a o putea citi. Cărțile în Braille sunt disponibile în număr limitat la nivelul întregii țări, iar cărțile audio nu sunt accesibile tuturor. De aceea, sprijinul Fundației Orange de a digitaliza volume din colecțiile Bibliotecii Naționale oferă nevăzătorilor șansa de a avea acces la informații și resurse care până acum le erau inaccesibile. Dezvoltarea celei mai mari biblioteci digitale pentru nevăzători este un proiect care va avea impact pe termen lung pentru persoanele nevăzătoare. Fundația Orange va continua să susțină proiecte de integrare a persoanelor cu dizabilități de vedere și de auz prin programe de finanțare dedicate", a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

Mecanismul prin care persoanele cu deficiență de vedere pot avea acces la biblioteca digitală

Accesul la biblioteca digitală pentru nevăzători se face pe baza permisului de cititor după ce utilizatorul nevăzator sau cu probleme de vedere s-a prezentat măcar o dată la sediul Bibliotecii pentru a își face permis de cititor. Acesta nu poate fi facut la distanță sau la sediul altor biblioteci județene.

De asemenea, în baza unui certificat care atestă dizabilitatea, utilizatorii cu dizabilități de vedere primesc, odată cu permisul de cititor, mai multe drepturi de acces în baza de date a bibliotecii.

Accesul la biblioteca digitală pentru nevăzători se face prin intermediul catalogului on-line al Bibliotecii și este necesară înregistrarea utilizatorului pe baza CNP-ului și a unei parole primite la eliberarea permisului.

Accesul la documentele din această colecție digitală se face prin selectarea bazei de date logice „Biblioteca digitală pentru nevăzători” din catalogul on-line al Bibliotecii Naționale a României.

Documentele scanate sunt disponibile în format .pdf și pot fi doar citite, nu descarcate, iar la adresa de e-mail accesibilitate@bibnat.ro, utilizatorii pot solicita documentele pe care le doresc în biblioteca digitala.

"Sunetul paginilor" este o continuare a proiectului DReam (Digital Resources – easy to access and manage), derulat în anul 2013, ce pune la dispoziția utilizatorilor nevăzători cele mai noi tehnologii de acces la documentele aflate în colecțiile sale, în cadrul sălilor de lectură ale instituției.

Biblioteca Națională a României este instituția de prim rang a culturii naționale ce administrează patrimoniul cultural național de publicații, manuscrise, carte veche, incunabule, hărți, fotografii, materiale audio-vizuale și documente electronice.