Ministrul de interne, Lucian Bode, a ieșit luni într-o conferință de presă după o săptămâna de coșmar pentru polițiștii români, dar mai ales pentru cetățenii obișnuiți.

Lucian Bode a solicitat din partea noii conduceri a IPJ Giurgiu un plan de acțiune prioritar, după evenimentele petrecute în orașul Bolintin Vale.

"În ceea ce privește tragedia, pentru că un om a murit, și vorbim de o tragedie săptămâna trecută în orașul Bolintin Vale, această tragedie a scos la iveală, încă o dată, putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an în ultimii 30 de ani. Resurse umane insuficiente, câteodată, s-a dovedit, slab pregătite, câteodată în cârdășie cu puterea politică locală și, câteodată, în cârdășie cu infractorii de la nivel local", a declarat ministrul de interne.

Bolintin Vale este o localitate cu aproape 15.000 de locuitori, din ultimul recensământ reieșind aproximativ 15% populație activă, situație care se regăsește în alte sute de localități din țară: "Avem sute de comunități în România din această categorie în care, să spun așa, din 15.000-20.000 de locuitori, 2.000-3.000 reprezintă populație activă. Ceilalți nu sunt nici șomeri, nici nu înregistrează alte venituri. Și ne punem întrebarea: din ce trăiesc? Și avem și răspunsul: de unde aceste cifre alarmante pe zona infracționalității, a furturilor și așa mai departe".

Ministrul de interne a mai precizat că anul aceasta a demarat un amplu proces de reformă la nivelul structurilor MAI.

”Voi continua să fac tot ceea ce îmi stă în putință pentru profesionalizarea, pentru responsabilizarea și pentru modernizarea tuturor structurilor Ministerului afacerilor interne. Am dispus șefului Poliției Române să realizeze de urgență o evaluare managerială la nivelul fiecărui Inspectorat județean de poliție care să vizeze identificarea tuturor problemelor care pot conduce la situații similiare celei de la Giurgiu".

Referitor la tragedia produsă joi, când o fată de 13 ani, Raisa, a fost accidentată mortal pe trecerea de pietoni de către o mașină de poliție, ministrul a susținut că a solicitat transparență și celeritate în anchetarea acestui caz.

O autospecială de poliție a accidentat două fete care traversau pe o stradă din Sectorul 1 din București. Una a decedat, iar cealaltă se află la spital. 

"Polițistul se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv misiuni polițienești, la solicitarea structurii de evidență a populației. Precizez, de asemenea, că nu executa o misiune cu caracter de urgență”, a explicat Bode.