Orașele Bratislava și Milano sunt favorite să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, au precizat joi mai mulți oficiali europeni citați de publicația The Financial Times.

Candidatura slovacă este văzută de oficialii europeni citați de Financial Times ca fiind cea mai puternică din Europa Centrală și de Est, o regiune slab reprezentată privind agențiile UE.

Slovacia, membră a zonei euro, este privită de Bruxelles drept bastionul unui sentiment proeuropean într-o regiune din ce în ce mai ostilă integrării UE. Experții europeni avertizează asupra unui posibil conflict dacă minimum o agenție nu va desemnată pentru una dintre cele zece țări din Europa Centrală și de Est care au aderat la UE începând cu 2004, relatează Mediafax.

Comisia Europeană a evaluat ofertele depuse, printre care și cea a României, fără a face o clasificare a orașelor candidate în funcție de îndeplinirea criteriilor. Decizia finală privind găzduirea AEM este așteptată la 20 noiembrie, în urma unui vot secret.

Europarlamentarul român Maria Grapini a declarat, pentru Mediafax, că evaluarea proiectului României pentru relocarea Agenției Europene a Medicamentului a fost contestată după ce Comisia Europeană a făcut greșeli de evaluare tehnică.

Maria Grapini spune că, după părerea sa, votul va fi unul politic, și nu unul care să țină cont de calitatea proiectelor depuse, în acest caz, țara noastră având un proiect "bun".

Și eurodeputatul Claudiu Ciprian Tănăsescu a anunțat pe Facebook că a sesizat Comisia Europeană referitor la eroarea făcută în detrimentul candidaturii României pentru EMA: "În aceste zile este important să încercăm repararea acestui eveniment, pe care, până la proba contrarie, sunt dispus să îl privesc ca pe «un accident»! În consecință, prin procedura ce o am la îndemână, aceea a interogării Comisiei Europene, am sesizat deja CE asupra acestui aspect și i-am întrebat despre cum intenționează să repare eroarea grosolană, făcută în evaluarea candidaturii României".

Pe de altă parte, unii europarlamentari români critică întârzierea cu care țara noastră a încercat să facă lobby pentru acest proiect. (Detalii, aici)