Datele publicate marți de Institutul Național de Sănătate Publică arată că rata cumulată a infectărilor la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a depășit 3 la mia de locuitori în București, ceea ce înseamnă că se poate aplica scenariul roșu.

UPDATE 

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat marți seara că indicii de infectare se calculează în funcție de numărul de cazuri de infectări din ultimele 14 zile, la mia de locuitori, fără a include și focarele.

***

Referitor la discrepanțele dintre datele prezentate de două instituții ale statului, președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara că e "ciudat" și așteaptă de la Guvern să clarifice de urgență această situație: "Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este o urgentă nevoie de corelare a datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență".

***

INSP a rectificat rata de incidență a infectărilor cu coronavirus din București. În loc de 3,11 la mie, așa cum anunțaseră inițial, aceasta a fost modificată la 2,65 la mie. 

De menționat că Grupul de Comunicare Strategică anunța luni că rata infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este de 2,66 în București. În raportul INSP se precizează că rata de 3,11 ar fi fost atinsă duminică, 11 octombrie.

În datele transmise marți după ora 13:00 de Grupul de Comunicare Strategică, Bucureștiul are un indice de infectare de 2,69, acesta fiind calculat la populația de 2.151.665 de locuitori.

Cifrele INSP pot fi consultate aici.

Potrivit ordinului ministrului Sănătății, carantina zonală se poate institui în cazul în care:

- există un trend crescător pentru ultimele 14 zile;

- rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori);

- ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);

- ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;

- personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;

- personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;

- gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;

- populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

+++

Potrivit datelor INSP, în săptămâna 5 - 11 octombrie, 35.4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Bacău, Timiș si Cluj.

27.6% din totalul deceselor au fost înregistrate in București, Prahova, Alba, Arad si Olt, iar în 31 județe si Municipiul București se înregistrează o rata de incidenta cumulata peste 100/100.000 locuitori.

1 din 29 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical, în timp ce 81.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 60.1% din decese au fost la bărbați.

De asemenea, 95.4% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociata.

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că, dacă rata infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, depășește 3 în București, atunci toate școlile vor trece în scenariul roșu, fiind posibilă carantina zonală.

"Este reglementat. Dacă este depășită rata de incidență de 3 la mie cazuri cumulate în ultimele 14 zile, școlile vor trece integral în regim online. Se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone. Sperăm să nu se ajungă și am convingerea că oamenii înțeleg situația prin care trecem, că vor avea grijă și că se vor păzi", a spus Ludovic Orban, la finalul unei vizite la DSP, întrebat ce se întâmplă dacă Bucureștiul va depăși pragul de 3 infectări la mia de locuitori.

Și prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a spus săptămână trecută că, dacă rata de incidență ajunge la 3, atunci "se vor lua măsuri extreme". El a vorbit că ne putem aștepta la impunerea stării de urgență de către CNSU.