După ce revoluția fiscală le-a explodat în față, guvernanții pregătesc noi scamatorii pentru a calma nemulțumiții. Jobenul magic din care vor scoate banii, este însă bugetul nostru, al tuturor.

Potrivit estimărilor sindicatelor, între 30.000 și 50.000 de angajați din sectorul public au salarii nete mai mici de la 1 ianuarie ca urmare a schimbării legislației, în timp ce în mediul privat numărul celor afectați depășește 2 milioane.

După ce s-au prins că trecerea constribuțiilor sociale în sarcina angajaților are efecte pe care nu le-au luat în calcul, guvernanții anunță măsuri de avarie. Dar nici posibilele efecte negative ale acestor cârpeli nu par să fi fost evaluate.

Astfel, Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de ordonanță de urgență, pe care Guvernul l-ar putea adopta chiar joi, care încearcă să repare parte din problemele apărute ca urmare a trecerii contribuțiilor sociale de pensii și de asigurări de sănătate de la angajator la angajat.

Astfel, pentru patru categorii profesionale - persoane fizice încadrate în grad de handicap grav sau accentuat, persoane fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator, adică IT-iștii, persoane fizice care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare-inovare și persoanele fizice care desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă (sezonierii) - statul ar urma să compenseze, timp de un an, diferențele de contribuții prin deduceri suportate din bugetul de stat, astfel încât nivelul salariului net să nu fie afectat.

Dar compensarea este condiționată de majorarea de către angajator a salariului brut lunar cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajații beneficiari. În plus, introduce alte probleme, spune Claudia Sofianu, partener al firmei de consultanță EY România, cum ar fi noi formalități administrative pentru angajatori, care trebuie să raporteze separat în declarațiile fiscale, nesoluționarea problemei pentru companiile care au ales să plătească bonusuri în loc să majoreze salariul brut din contract. În plus, rămâne întrebarea „ce se va întâmpla în 2019”?

În schimb, în cazul angajaților part-time, angajatorii urmează să plătească mai mult, pentru că vor trebui să suporte și parte din contribuții, a spus ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici. Angajații part-time, din cele patru categorii cuprinse în OUG, vor plăti contribuții sociale doar pentru sumele primite, restul, până la suma aferentă salariului minim pe economie, urmând a fi suportată de angajator. În urma modificărilor apărute în Codul Fiscal, unii angajați part-time cu venituri mici sunt obligați să vină cu bani de acasă pentru a-și plăti contribuțiile sociale.


Însă problemele aduse de trei acte normative adoptate în 2017 - Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Ordonanța 79/2017 pentru modificarea și completarea Codului fiscal și Ordonanța 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative - erau cunoscute și semnalate Guvernului de luni de zile atât de către sindicate, cât și de către patronate.

„Realitatea este îngrijorătoare, iar artificiile fiscale continuă într-un ritm alarmant, prin Ordonanțe de Urgență validate de Guvern, apărute și schimbate de pe o zi pe alta, în ultimele două zile, în mai puțin de 48 de ore au fost transmise 4 variante complet diferite ale unui proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, fără evaluări de impact cuvenite și fără aplicabilitate reală”, spun reprezentanții Blocului Național Sindical (BNS).

Ministerul Justiției a avertizat deja Guvernul că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”.

Cu alte cuvinte, soluția propusă pentru rezolvarea problemelor cauzate tot de Guvernul României ar putea fi neconstituțională.

Promisiuni pentru medici

În paralel, în contextul în care și personalul medical se confruntă cu o diminuare a veniturilor, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a anunțat o creștere masivă a salariilor medicilor, de la 1 martie. Deși a anunțat că unele salarii ar putea depăși 4.000 de euro, vor fi și salarii care vor scădea.

„Începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a  medicilor și asistenților medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70% și 172%”, se arată într-un comunicat al ministerului. Pintea a explicat că vor fi și scăderi salariale, în primul rând în ceea ce-i privește  pe cei cu funcții de conducere din ministere și de la cabinetele demnitarilor.„ Sunt 3% cu probleme, dar nu cu probleme mari”, a spus ministrul, invocând același procent ca și Olguța Vasilescu când a vorbit de numărul bugetarilor care se vor trezi cu venituri mai mici, în urma reașezării fiscalității la nivel de salarii.