Comisia Europeană a propus miercuri o directivă UE pentru a asigura protecția muncitorilor din Uniune, care vizează stabilirea unor salarii minime la nivel adecvat pentru a permite un trai decent oriunde lucrează.

„Atunci când sunt stabilite la niveluri adecvate, salariile minime nu numai că au un impact social pozitiv, ci aduc și beneficii economice mai largi, deoarece reduc inegalitățile salariale, contribuie la susținerea cererii interne și cresc motivația la locul de muncă”, a explicat miercuri Comisia.

Salariile minime adecvate pot contribui, de asemenea, la reducerea decalajului de remunerare între sexe, dar și la protejarea angajatorilor care plătesc salarii decente lucrătorilor, asigurând o concurență loială.

Comisia remarcă că situația economică actuală a afectat în special sectoarele care au o pondere mai mare a lucrătorilor cu salarii mici, precum curățenia, comerțul cu amănuntul, serviciile de sănătate și de îngrijire pe termen lung.

Propunerea Comisiei, care va trebui să fie negociată cu guvernele statelor membre și Parlamentul European, stabilește doar standardele comune pentru un salariu minim dar nu și un anumit nivel al salariului minim propriu-zis. „Directiva propusă creează un cadru pentru a face salariile minime mai adecvate și a favoriza accesul muncitorilor la protecția oferită de salariul minim în UE. Ea nu obligă statele membre să introducă un salariu minim legal și nici nu fixează un nivel comun al salariului minim”, subliniază Comisia Europeană.

Dar Executivul UE notează că salarii minime există în toate statele membre ale UE. 21 de țări au salarii minime legale, în timp ce în 6 state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia) protecția salariului minim este asigurată exclusiv prin contracte colective. Cu toate acestea, în majoritatea statelor membre, lucrătorii sunt afectați de o insuficiență de adecvare și/sau de lacune în acoperirea protecției salariului minim, spune Comisia.

„Având în vedere acest lucru, directiva propusă creează un cadru pentru îmbunătățirea adecvării salariilor minime și pentru accesul lucrătorilor la protecția salariului minim în UE. Propunerea Comisiei respectă pe deplin principiul subsidiar: stabilește un cadru pentru standarde minime, respectând și reflectând competențele statelor membre și autonomia partenerilor sociali și libertatea contractuală în domeniul salariilor”, a anunțat Comisia

În perioadele de criză, demnitatea muncii trebuie să fie sacră, spune și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

„Ceea ce propunem astăzi este un cadru pentru salariile minime, cu respect deplin al tradițiilor naționale și al libertății partenerilor sociali. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață nu va proteja doar lucrătorii noștri, ci și angajatorii care plătesc salarii decente și vor crea baza pentru o revenire economică echitabilă, incluzivă și rezilientă”, a spus șefa Comisiei.

Propunerea de directivă prevede o mai bună aplicare și monitorizare a protecției salariului minim stabilit în fiecare țară. Conformitatea și aplicarea efectivă sunt esențiale pentru ca lucrătorii să beneficieze de accesul efectiv la protecția salariului minim și pentru ca întreprinderile să fie protejate împotriva concurenței neloiale. Directiva propusă introduce șoi raportări anuale făcute de către statele membre către Comisie.

„Propunerea executivului european prevede apariția salariului minim în toate statele europene, crearea unor mecanisme de dialog social eficiente și recomandă raportarea la salariu mediu național a salariului minim din fiecare stat membru, asigurându-se astfel condiții salariale decente pentru toți europenii, reducerea decalajelor și o evoluție graduală și predictibilă privind nivelul de trai la nivel european”, spune europarlamentarul român Victor Negrescu.